NA24.no

Her er «nye» Narvik

EN FRAMTIDSVISJON: Ser du nøye på dette bildet av Narvikfjellet, vil du se nye boligfelt, hyttefelt, et nytt sentrum i fjellet og nye heiser, helt fra Narvik sentrum.
EN FRAMTIDSVISJON: Ser du nøye på dette bildet av Narvikfjellet, vil du se nye boligfelt, hyttefelt, et nytt sentrum i fjellet og nye heiser, helt fra Narvik sentrum. Foto: Illustrasjon: arkitektfirmaet DBC AS
Sist oppdatert:
Ser du hva som er annerledes? Nytt selskap vil bruke 180 millioner - første fase er fullfinansiert.

Fase 1 er fullfinansiert, etter at Forte Narvik har bestemt seg for å gå inn med drøyt 30 millioner friske kroner, skriver Fremover.

Sammen med kommunalt heleide Narvikgården stiftes Narvikfjellet Eiendom – hvor Narvikgården får 49,9 prosent av aksjene. Og selv spytter inn eiendomsretten til det 4.000 dekar store arealet.

- Vi har forhandlet i halvannet år, før vi kom fram til dette, sier Roger Bergersen – administrerende direktør i Forte Narvik.

EIERE: Roger Bergersen (fv) og Eirik Frantzen fra Forte Narvik og Lars Skjønnås fra Narvikgården AS.

Fase 1

Selskapets mest optimistiske prognoser ser for seg en trinnvis utbygging i tre faser som skal vare ut 2017 – hvorav kun den første foreløpig er fullfinansiert.

Denne består av følgende elementer: Nytt snøleggingsanlegg, lysanlegg bakke 3, vann- og overvannsløsning, restaurering Fjellheisrestauranten, ny hovedvei og infrastruktur til boligfelt og nytt sentrumsområde.

- Det foreligger konkrete planer om utvikling av boligprosjekter, sier direktør i Narvikgården, Lars Skjønnås.

Dette er eiendommer som ligger et nivå høyere enn dagens bebyggelse i Skistua.

Fase 2

Fase 2 skal starte opp i 2015 og inneholder følgende elementer:

Nytt sentrumsområde ved barneheisen, servicebygg, camping, ny heis til Øvre Fjellheisstasjon.

MARKEDSFØRING: Reiselivsdirektør Harald Kuraas, skal også markedsføre Narvikfjellet.

Dette er forutsatt finansiering og godkjente planer.

- Vi ønsker å bytte ut dagens vindutsatte gondol, som i tillegg har dårlig kapasitet med en kombinert gondol- og stolheis, forklarer Roger Bergersen.

Mens dagens gondol klarer å frakte rundt 250 gjester i timen, vil en slik løsning ha makskapasitet på tilgangen.

Mens dagens «sentrum i fjellet ligger i bunnen av bakke- hvor tilgangen på parkeringsplasser er veldig dårlig, er tanken å flytte servicesenter til der barnebakken starter i dag.

Fase 3

På tegnebrettet finnes også en tredje fase – som inneholder kun ett punk: Byheis fra Narvik Sentrum – hvor en gondol skal frakte folk fra byens sentrum og opp til det nye serviceområdet.

- Men vi må presisere at dette er planer som foreløpig kun ligger på tegnebrettet, sier Skjønnås.

Han ser likevel mange opplagte plusseffekter ved en slik gondol. Det vil gjøre fjellet langt mer tilgjengelig for turister. Og ved dager med ekstra stor kapasitet vil det frigjøre parkeringsplasser, ved at man kan parkere i Parkhallen, og ta heis derfra.

Jakter investorer

Det skal nå jaktes etter investorer som kan være med på å bidra.

- Vi har jobbet med denne planen siden 2007, og brukt mye tid på å finne ut hva som er suksessfaktorene, forklarer Skjønnås – og har kokt disse ned til tre faktorer.

# Kontroll på grunnen i fjellet.

- Gjennom lange forhandlinger har vi gjennom de siste årene kjøpt ut all mark i fjellet. Tomtearealet er på 4.000 dekar – til sammenlikning er hele Narvikhalvøya på 5.800 dekar, forteller Skjønnås.

Arealet var tidligere eid av Statsbygg, LKAB og Narvik kommune. Totalt har Narvikgården brukt 13 millioner på å kjøpe opp denne grunnen.

# Kontroll på driftsanlegget.

- Tidligere hadde Narvikgården drøyt 60 prosent eierandel. Denne eierandelen er nå på 93 prosent, forteller Skjønnås.

Den andre eieren er Narvik Slalåmklubb – som etter mange år med røde tall i driften til Narvikfjellet har gitt Narvikgården en stadig større andel av eierskapet.

# En positiv kommune.

- I løpet av høsten vil fjellet være ferdig regulert, opplyser Skjønnås.

Blant annet vil det være plass til 150 nye boliger og 650 hyttetomter.

- Men i finansieringsplanen har vi veldig nøkterne anslag på hvor fort vi skal gå fram, sier Bergersen – og antyder at man ikke trenger å selge mer enn 4–5 hyttetomter årlig.

Dersom alle tre fasene gjennomføres, handler det om investeringer til cirka 180 millioner kroner.

- Dette er per nå visjoner. Vi må gå gradvis fram. Vi må lykkes med en fase, for å finansiere og realisere den neste. Forstudien er nøktern om salg av hyttetomter, dette kan være ei oppside. Budsjettet beskriver en positiv kontantstrøm om noen år. Men det er mye hardt arbeid og flere faser før vi er der, sier Bergersen.

I jakten på investorer leste det både i inn- og utland. Nylig ble et større område i Lyngen i Troms solgt til en søkkrik kineser. Også rike russere har sett på investeringer.

- Vi er villige til å snakke med alle. Men selger selvsagt ikke kontrollen over byutviklingen ut av landet, sier Skjønnås.

Stein Laksaa er engasjert til å lede utbyggingsorganisasjonen. Dagens direktør i Visit Narvik, Harald Kuraas, skal være direktør også for den nye satsingen i fjellet.

Les flere saker fra Fremover her.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere