- Professor Arne Næss uttalte at skal du være lykkelig, så bør du gjøre dine gleder enkle, sier Olav Thon (95) til Nettavisen.

Thon utdelte torsdag 33 millioner kroner til støtte til medisinske og naturvitenskapelige formål gjennom Olav Thon-stiftelsen. Stiftelsen er spesielt siktet inn mot at folk skal leve gode liv i alderdommen.

Les også. Olav Thon gir 20 millioner kroner til vev- og beinforskning

Siterer Rema 1000

Selv fyller Thon 96 år til sommeren og er fortsatt i full vigør.

Eiendomskongen tror det er det relativt enkle livet han har levd som gjør at han har holdt seg så bra.

- Det er en annen mann som hadde som slagord at det enkle ofte er det beste, sier Thon med henvisning til slagordet til Odd Reitans dagligvarekjede Rema 1000.

- Jeg vil si at bortsett fra at jeg har vært heldig, så har det forholdsvis enkle livet jeg har levd vært til stor fordel for at jeg har blitt så gammel, sier Thon.

- Hvilke enkle gleder er det du har?

- Ja, for eksempel fjellvandring. I det hele tatt å vandre i naturen, sier Thon, som for anledningen stilte med en pin med logoen til Turistforeningen i jakkeslaget.

Forsiktig med alkohol

For de som ønsker å leve like lenge som Thon, har hotellkongen også et annet tips, nemlig: Vær forsiktig med hva du putter i deg.

- Mitt tips for å leve lenge er å holde seg vekk fra altfor mye kunstige gleder i form av alkoholforbruk og en masse annet som kommer med å leve «et godt liv», sier Thon.

Selv er han ikke-røyker og er svært forsiktig med både alkohol og rødt kjøtt.

- Det gjelder simpelthen å fortsette med et enkelt opplegg. Det er det beste, sier milliardæren.

Les også: Erna Solberg: - Olav Thon holder et imponerende tempo

Ville sykle Trondheim-Oslo

Thon har for lengst valgt å gi mesteparten av formuen sin til den veldedige Olav Thon-stiftelsen.

- Jeg er en mann nå i mitt 95. år. I likhet med ethvert menneske på jorden får jeg ikke noe med meg etter at jeg er borte. Å gi pengene min til en stiftelse er det som vil gjøre mest nytte for samfunnet, lenge etter at den vanlige levetiden er over, sier han.

Les også: Olav Thon (94) anbefaler folk å komme seg inn på boligmarkedet

Denne uken ga Thon blant annet penger til forskning på beinskjørhet og leddsykdommer. Selv forteller Thon at han tidligere hadde planer om å sykle fra Trondheim til Oslo når han ble 100 år, men han nå må medgi at det nok blir for ambisiøst.

- Hvilke andre ting vil du gjøre når du fyller 100 år? Det er jo bare fem år til?

- Ja, fem år går fort. Jeg tar gjerne dagene som de kommer og har levd slik at veien blir til mens man går. Jeg har ikke så mange andre planer, sier hotellkongen.