*Nettavisen* Økonomi.

Her er PR-toppens Kina-nettverk

Disse har First House-grunnleggeren med seg i styret i Norsk-kinesisk handelskammer.

22.05.14 16:10
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=rXvi4SyCcvYlylDmL4QvXJPdyvMjGcqRgevFNZfLGBGxExP1G0AAi9S8UjBIJu72zo176mfWwEYD6uUxc4X89i2a8EYEo-XFNsvBMzg5-5w__ZFL9VgD1a6KdpGUG0gC0qFsuKeqEPA&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, har de siste dagene klart å plassere seg selv midt i nyhetsbildet.

I en kommentar skrev han at ifølge «gode, men ubekreftede rykter» har kinesiske interesser leid inn First House til en kampanje mot Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland.

First House har blankt avvist at de har Kina som kunde.

Men samtidig sitter kriseekspert Bjørn Richard Johansen, som var med på å starte opp kommunikasjonshuset, i styret i Norsk-kinesisk handelskammer.

Der sitter det også representanter for flere av landets rikeste og mektigste enkeltpersoner, samt de største advokatkontorene og staten.

Klikk på bildet for å forstørre.

PR-nestorens styrekolleger (fra nummer 1): John Mosvold, Elise Chen, Jarle Aarseth, Eivind Bryne, Sissel Hammerstrøm, Lars Berge Andersen, Torkel Thorsen, Esben Hersve,  Ginni Wiik og Thomas Huang. I midten er First House-grunnlegger Bjørn Richard Johansen.   Foto: (Mediehuset Nettavisen)


Dette nettverket representerer norske milliardinteresser i Kina

Makt rundt bordet
Dette er utvalgte styrerepresentanter i handelskammeret:

Bjørn Richard Johansen er seniorrådgiver og grunnlegger av First House. Før dette var han kommunikasjonsdirektør i BNbank, Glitinir og Hakon Gruppen, viseadministrerende direktør i Burson-Marsteller og journalist i NRK.

«Bjørn Richard Johansen er en av landets mest erfarne rådgivere innen omdømmebygging, posisjonering og strategisk kommunikasjon. Han har unik erfaring med strategisk og operativ mediehåndtering, krisehåndtering og myndighetskontakt i Norge og internasjonalt. Hans spesialitet er posisjonering og håndtering av krisesituasjoner i internasjonale virksomheter. Når større og komplekse kommunikasjonsutfordringer skal håndteres, får han ofte rollen som «Chief of Staff»», er First House egen beskrivelse.

Lars Berge Andersen drev i flere år advokatmastodonten Wikborg Rein sin Kina-desk. I handelskammeret representerer han Aker Solutions, der Kjell Inge Røkke er største aksjonær. Aker Solutions har i en årrekke satset i Kina og har de siste årene fått kontrakter verdt flere hundre millioner.

Esben Hersve er visepresident i det norske Jotun-konsernet. Jotun som produserer maling og pulverlakk har satset tungt i Kina, blant annet ved betydelige investeringer i toppmoderne pulverlakksfabrikk. Jotuns største aksjonær er Orkla, hvor det er milliardæren Stein Erik Hagen som regjerer.

Jarle Aarseth er regnskapsdirektør hos helstatlige NSB.

Torkel Thorsener seniorrådgiver for internasjonalisering hos Næringslivets Hovedorganisasjon, som er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge.

Styreleder Elise Chen leder Kina-desken hos advokatkjempen Schjødt.

Advokat Eivind Bryne har sittet i styret i handelskammeret siden oppstarten. Han var tidligere partner i Steenstrup Strodrange, men har nå byttet over til advokatfirmaet Forte.

Talere på toppnivå
Norsk-kinesisk handelskammer ble etablert i 2006. Målet er å fremme økonomiske relasjoner landene imellom.

Mye av virksomheten dreier seg om å arrangere seminarer og foredrag med kjente profiler. Blant de som har stilt opp som talere de siste årene er:

* Gerhard Heiberg, industri- og idrettsleder
* Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank first Securities
* Geir Sviggum, ledet Wikborg Reins virksomhet i Shanghai
* Knut Brundtland, toppsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier
* Idar Kreutzer, toppsjef i Finans Norge
* Dilek Ayhan, statssekretær og gründer
* Kai Thøgersen, forretningsadvokat Wiersholm
* Kristin Skogen Lund, toppsjef hos NHO

Ved utgangen av 2012 hadde handelskammeret 80 medlemmer fra Norge og Kina. Av disse var 60 selskaper, 18 var privatpersoner og 2 studenter.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skriver at First House er tatt med buksene nede. Les hans blogg her


Annonsebilag