*Nettavisen* Økonomi.

Her er regjeringens kvotegave

Foto: Gry E. Veiby/ Nettavisen

Industrien får gratis klimakvoter fra regjeringen. Men klimapolitikken er tøffere enn EUs.

08.03.07 13:08

Regjeringen tar spanderbuksene på og gir bort 81 prosent vederlagsfrie kvoter til dagens industri.

- Dette gjør oss til et foregangsland, sier finansminister Kristin Halvorsen på pressekonferanse torsdag, der regjeringens klimapolitikk presenteres.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har nå en tøffere klimapolitikk enn noe EU-land. Vi tildeler kvoter på historiske utslipp. Man får kvoter basert på historien, mens EU gir kvoter også på hva bedrifter sier de kommer til å slippe ut i fremtiden. I EU vil dermed bedrifter tjene på å rapportere høyere tall enn de faktisk har. For det andre har vi ingen generell reserve i bakhånd til nyetablerere. Det har EU, sier Halvorsen.

Hun fremhever også at regjeringen gir ut færre kvoter til bedriftene enn det EU gjør.

- Til landbasert industri gir vi ut 92 prosent, for 2005-utslippsnivå er dette 81 prosent. Vi gir altså færre vederlagsfrie kvoter enn EU gjør. Dette er bare på fastland. Gass- og petroluemsvirksomheten får ingen gratiskvoter, fortsetter Halvorsen.

Regjeringen har en reservekvote. Den gjelder gasskraftverk, spesielt Mongstad.

- Vi har lagt kvotepris på 150 kroner per tonn. Det betyr 75 millioner kroner, men så er det usikkert hva kvoteprisen faktisk blir. Vi vil ikke gi lokalsamfunn eller industribedrifter kostandssjokk. For petroleumsvirksomheten skal det koste like mye å forurense som det gjør i dag, sier finansministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.