- Frem til nå har mange Rema-kjøpmenn vært på den grønne gren og bare økt og økt omsetningen. 2017 er på mange måter det første året hvor de gikk på en smell. Det er først og frem Rema-kjøpmennene som tar støyten, sier dagligvareekspert Odd Gisholt ved Handelhøyskolen BI til Nettavisen.

I snitt falt omsetningen i de allerede eksisterende Rema-butikkene, altså butikkene som ble etablert før 2017, med fem millioner kroner i gjennomsnitt i året som gikk, ifølge tall fra Nielsen. Dette er et fall på hele 6,6 prosent, mye mer enn Remas samlede fall i året som gikk.

Franchise

Det viser at situasjonen for mange Rema 1000-butikker er langt mer kritisk enn hva fallet i markedsandel kan tyde på. Markedsandelen til dagligvaregiganten falt én prosent, noe som var nok til å stemple 2017 som et fryktelig år. Men det hadde trolig vært enda verre hvis det ikke var for de 35 nye Rema-butikker som kom i løpet av 2017.

I motsetning til konkurrentene Coop og Norgesgruppen, er alle Rema butikkene er drevet gjennom franchise-modellen. Det betyr at butikksjefene er selvstendige næringsdrivende og ikke ansatt av kjeden. Franchise-modellen gir store gevinster for kjøpmennene hvis det går bra for Rema. Går det imidlertid dårlig, som i 2017, kan nedturen bli desto større for dem.

- Når en selvstendig Rema-kjøpmann får fem millioner i lavere topplinje, så er det alvorlig. Det kan føre til at de må si opp ansatte eller rasjonalisere driften på andre vis for å sikre lønnsomheten, sier Gisholt.

Ingen dagligvarekonsern har vært i nærheten av et så kraftig fall i snittomsetningen de siste fem årene som Rema hadde i 2017.

Den gjennomsnittlige omsetningen til Rema-butikkene er i 2017 under snittomsetningen i 2013, hvis man tar vekk nye og nedlagte butikker.

Sagt med andre ord: Fire år med vekst for Rema-butikkene fordampet i løpet av et eneste elendig år.

Varierer

Gisholt understreker at situasjonen varierer veldig fra Rema-butikk til Rema-butikk.

- Det er ingen som lever av snittet. Noen Rema-kjøpmenn vil knapt ha merket problemene til Rema-kjeden, men andre vil ha merket det veldig sterkt, sier dagligvareeksperten.

Disse problemene skyldes ifølge Gisholt at Rema har havnet i en «negativ omdømmespiral».

- Den negative omdømmespiralen har fulgt dem helt frem til denne uken. Overskiftene er negative på grunn av sperrebånd, bestevennstrategien, Æ-appen og alt dette, sier Gisholt.

Han påpeker imidlertid at Rema-ledelsen har tatt grep for å snu trenden.

- Rema har skjønt at de må igang med nyetabligeringer av butikker. Samtidig er mange av varene som ble kastet ut som en del av bestevennstrategien tilbake. De eksisterende eierne får bare håpe at den nye strategien virker, sier Gisholt.

Han viser til at Rema-ledelsen har signalisert at kjeden har startet 2018 mye bedre enn 2017.

- Den kan hende de har hatt en god februar, men det er i det veldig korte perspektivet. Vi får se hvordan det går fremover, sier han.

Rema: - Lønnsomheten bare marginalt ned

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema 1000 Franchise Norge, viser på sin side til at Rema-butikkene fortsatt har høyere snittomsetning enn sine hovedkonkurrenter Extra og Kiwi.

- Vi har fortsatt veldig høy snittomsetning på våre butikker og kjøpmennene har tatt tak i kostnadene sine, sier Johansen til Nettavisen.

Han sier at butikkene dermed ikke har fått et like stort fall på bunnlinjen som det kraftige fallet i omsetningen skulle tilsi.

- Lønnsomheten er derfor helt marginalt ned og de minste butikkene har faktisk bedre kjøpmannsøkonomi i 2017 enn i 2016. Ut over dette er 2017 historie etter en fantastisk start på 2018, sier han.