Her er rentedommen

Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen. Foto: (Scanpix)

08.05.13 17:02

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent. Det er i tråd med hva tallknuserne ventet på forhånd.

- Utviklingen i norsk økonomi har samlet sett vært om lag som ventet. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Vekstutsiktene for euroområdet er noe svekket, men den globale veksten holder seg fortsatt oppe. Rentene ute har falt ytterligere. Her hjemme har inflasjonen vært litt lavere enn ventet, og det er utsikter til at lønningene stiger noe mindre enn anslått. På den andre siden har kronen svekket seg. Det er god vekst i norsk økonomi og arbeidsledigheten er lav. Husholdningenes gjeld fortsetter å stige fra et høyt nivå.

Styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene ute er svært lave.

- I mars anslo vi at styringsrenten ville holde seg om lag på dagens nivå det nærmeste året før den gradvis økes mot et mer normalt nivå. Vi har ikke grunnlag for å endre dette bildet nå, sier visesentralbanksjefen.

Priset inn kutt
Tirsdag var regjeringen ute med sitt reviderte nasjonalbudsjett.

Her kom det frem at de allerede har priset inn et nytt rentekutt fra Norges Bank. For ser man på pengemarkedsrenten Nibor har de kuttet anslagene betraktelig, i forhold til da de la frem Statsbudsjettet i oktober.

Den gang var det lagt til grunn en pengemarkedsrente på 2,0 prosent flatt.

- Med dagens pengemarked legger regjeringen til grunn 1,7 prosent som en teknisk forutsetning. Det betyr at de allerede har innarbeidet et rentekutt i sine anslag, sa Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, til Nettavisen NA24.

Følger Norges Bank etter vil det si at styringsrenten blir kuttet fra dagens 1,5 prosent til 1,25, noe som er det laveste nivået noensinne.

- Den logiske konklusjonen er at det er helt uproblematisk at Norges Bank å kutte renten. Vi får ganske sikkert én og det er priset inn.

Spår flere kutt
Andreassen ser for seg at Norges Bank blir nødt til å kutte flere ganger i tiden fremover.

- Jeg er ganske sikker på at vi får to kutt i år fordi det bare går verre i Europa. Den europeiske sentralbanken (ESB) må gjøre store ting med sin pengepolitikk, og når de gjør det vil det bli et nytt press på kronen som vil ramme Norge. Og da vil det komme enda et kutt.

- Så er det neste år og jeg tror ikke det blir til neste år. Så jeg tror det kommer et nytt kutt til våren her hjemme.

Får Andreassen rett så vil Norges Bank kutte styringsrenten til 0,75 prosent, et nivå landets sentralbank aldri har vært i nærheten av.

Les mer: - Nå blir det tre rentekutt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.