NA24.no

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

Her er rentedommen

Sist oppdatert:

Torsdag klokken 10 kom Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen med sin renteavgjørelse.

Det er klart at styringsrenten holdes uendret på 1,5 prosent, et nivå den har ligget på siden mars i fjor.

- Prisveksten i september var lavere enn ventet, men samtidig har kronen svekket seg siden forrige rentemøte. For øvrig har den økonomiske utviklingen både ute og hjemme vært om lag som ventet. Derfor holder vi styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank har selv også signalisert at renten skal holdes i ro frem til sensommeren neste år. Det er også kun vel en måned siden det forrige rentemøtet.

Avgjørelsen kommer etter at Riksbanken kom med sin vurdering. De holder styringsrenten uendret på 1,0 prosent, noe som var ventet på forhånd.

Kan bli tidenes laveste
Samtidig er det også klart at en rekke tall knyttet til den økonomiske utviklingen har vært negative.

Siden forrige rentemøte har blant annet varekonsumet, industriproduksjonen, boligprisene og eksportveksten vært svak. Arbeidsledigheten har vært verre enn ventet og inflasjonen svekket seg langt mer i september enn sentralbanken så for seg.

- De siste månedene har det vært unormalt store bevegelser i konsumprisveksten, delvis preget av metodeendringer. Når vi vurderer prisutviklingen fremover, ser vi i noen grad igjennom slike midlertidige forhold, sier sentralbanksjefen.

På toppen av det har også kronekursen svekket seg langt mer enn spådommene har tilsagt.

En faktor som også teller med i sentralbankens vurdering er at bankene har økt sin rentemargin.

I praksis innebærer det at renten har økt for folk flest, uten at sentralbanken har satt opp renten. Noe som gjør at de tjener mer penger. Bankene har gjort dette med forklaring i at de selv har fått krav fra myndighetene om at de må bli sikrere ved å sette av mer penger selv.

Skulle sentralbanken kutte renten på neste møte i desember vil den bli sendt til tidenes laveste nivå.

Da finanskrisen herjet som verst kuttet Norges Bank styringsrenten med hele 4,5 prosentpoeng, ned fra 5,75 prosent til kun 1,25 prosent, på drøye åtte måneder. Det er så langt det laveste nivået noensinne.

Bankene skuffer inn
Torsdag melder DnB at resultatet i tredje kvartal var 4.881 millioner kroner, en økning på 1.341 millioner fra tredje kvartal 2012.

- Utlånsvolumet var tilnærmet uendret i kvartalet på grunn av lavere fart i norsk økonomi. DNB hadde likevel god vekst i det underliggende resultatet og økte marginene på utlån. Økte marginer er helt nødvendig for å nå myndighetenes krav til de norske bankene. DNB må øke lønnsomheten ytterligere de neste årene for å komme i mål med myndighetskravene som ligger på bordet nå, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Renteøkningen som ble gjennomført i første halvår, bidro til at netto renteinntekter økte med 15,9 prosent og utlånsmarginene med 0,41 prosentpoeng fra tredje kvartal 2012.

Les mer: Overskudd på 2,3 millioner kroner - hver eneste time - døgnet rundt

Nesten gratis penger
Dagens styringsrente innebærer også at det for boligkunder er nesten gratis å låne penger. De beste boliglånene ligger rundt 3,5 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, blir den effektive renten rundt 2,5 prosent.

Samtidig anslår SSB at inflasjonen neste år blir på 1,9 prosent.

Når renten er lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere