NA24.no

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

Her er rentedommen

Sist oppdatert:

Nå har sentralbanksjef Øystein Olsen kommet med årets siste rentedom.

Her er det klart at renten forblir uendret på 1,5 prosent, et nivå den har ligget på siden mars i fjor.

- Konsumprisveksten har de siste to månedene vært noe lavere enn ventet, og det ser ut til at veksten i norsk økonomi den nærmeste tiden blir noe lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har kronen svekket seg mye. Etter en samlet vurdering holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Dette var som ventet av de fleste tallknuserne, men på forhånd var det større spenning knyttet til møtet enn de foregående.

Lav rente
Grunnen skyldes at det den siste tiden har kommet en rekke tall om den norske økonomien som har vist seg å være svakere enn ventet.

* Boligprisene utviklet seg svakere enn ventet
* Ledigheten har steget mer enn ventet
* Detaljhandelen har det tøffere
* Norges Banks egen spørreundersøkelse Regionalt nettverk kom inn lavt og spår svakere vekst
* Veksten i BNP holdes oppe av lagerbygging mens etterspørselen faller
* Tilliten hos konsumentene faller
* Kapasitetsutnyttelsen har falt mer og raskere enn ventet
* Høyere renter enn handelspartnere
* Økning i antallet konkurser

I tillegg er inflasjonen godt under sentralbankens mål på 2,5 prosent og inflasjonspresset er lavt, noe som tilsier en svakere rente.

I tillegg er neste rentemøte først til mars neste år, så dersom utviklingen fortsetter å være svak kunne sentralbanken ha agert allerede nå.

På den andre siden er det noen faktorer som tilsier en høyere rente som svakere krone enn prognosene tilsier og et mindre påslag i pengemarkedet. Men samlet er det vesentlig mer som trekker ned enn opp.

Utsetter rentehopp
Satidig nedjusterer sentralbanken rentebanen sin.

Tidligere var det ventet at neste renteøkning skulle komme til sommeren, men nå utsettes økningen et helt år.

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2015, og at den deretter økes gradvis. Det innebærer at oppgangen i styringsrenten nå anslås å komme ett år senere enn vi så for oss i september, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Prognosene viser at veksten i norsk økonomi etter hvert vil ta seg noe opp. Det ventes at kapasitetsutnyttingen holder seg nær et normalt nivå og at prisveksten nærmer seg 2½ prosent.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 27. mars 2014, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere