NA24.no

Her er Røkkes monsterforsvar

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Langer ut mot saftig kritikk.

Kjell Inge Røkke er hovedeier i konsernet Aker.

Etter en rekke avisoppslag og reaksjoner fra næringsminister Monica Mæland slår selskapet, i en 93 sider lang rapport, tilbake mot beskyldningene.

Les hele tilsvaret her

Saken dreier seg om skipet Aker Wayfarer, som Aker kjøpte av Aker Solutions i 2009 - for så at det ble leid tilbake.

Aker er Aker Solutions største eier gjennom selskapet Aker Kværner Holding (AKH).

I utgangspunktet skulle Aker Wayfarer bli et spesialisert fartøy for kabellegging. Men sommeren 2009 valgte Aker Solutions i stedet å benytte søsterskipet til dette, mens Wayfarer ble omformet til et konstruksjonsfartøy for enklere oppdrag, med muligheter for å bli et fartøy for brønnintervensjon.

Aker Solutions ville så kjøpe skipet tilbake igjen. Det ble dermed foreslått at de kunne kansellere avtalen, mot at Aker skulle få 24 millioner kroner - tilsvarende bokført verdi da kjøpet ble inngått.

Aker Kværner Holdings styre, hvor staten er medeier, mente imidlertid at avtalen ikke kunne kanselleres, men at det måtte bli foretatt en ny transaksjon. Det ble ikke foretatt noen ny transaksjon og Aker forble eier av skipet.

Bred omtale
Dagens Næringsliv (DN) har i en rekke artikler skrevet at Kjell Inge Røkkes Aker på denne måten kan ha beriket seg med så mye 300 millioner kroner, på bekostning av Aker Solutions sine aksjonærer. Flere finans- og jussprofessorer har også uttalt i avisen at Aker Solutions aksjonærer står igjen som tapere.

Tunneldrift innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et annet selskap der samme aksjonær har høy eierandel. Verdiene flyttes gjennom en transaksjon som ikke skjer til markedspris. Tunnelen som «graves» er større jo større avviket er mellom markedsprisen og transaksjonsprisen.

Det er ikke første gang at det kommer slike beskyldninger mot Røkke, og det fikk næringsminister Monica Mæland til å kreve en redegjørelse om hva som har skjedd.

Langer ut
I tilsvaret slår Røkke og Aker knallhardt tilbake mot beskyldningene.

- Aker mener fremstillingen i DN er bevisst manipulerende og spekulativ for å skape inntrykk av at det foreligger økonomisk uakseptable, straffbare forhold, selv om fakta ikke gir grunnlag for slike påstander. Aker tilbakeviser beskyldningene om «tunneldrift» og saksbehandlingsfeil, og opplever påstandene som er fremmet i avisen som injurierende og krenkende.

Aker avviser påstandene som er blitt fremmet.

Les hele tilsvaret her

- Forslaget om reversering ble ikke stanset av Aker slik det er påstått i DNs artikler. Tvert imot var avtalen om reversering akseptert av Aker, som fremla saken for AKH. Avtalen om reversering ble imidlertid ikke godkjent av styret i AKH fordi statens styremedlem, Else Bugge Fougner kom med innsigelser.

Det langes også ut mot håndteringen av Monica Mæland sitt departement.

- NHD ble før DNs publisering informert av Aker om journalistens regnestykker angående Aker Wayfarer og påstander fra professorer. Aker har jevnlig møter med representanter fra NHD, og Aker har opplevd dialogen med departementet å være tilfredsstillende etter felles lærdom og erfaring som følge av kritikk og mediestøy i april/mai 2009. Aker reagerte derfor med forundring over NHDs forespørsel om en offentlig redegjørelse, foranlediget av noen påstander fremsatt i DN. NHD sitter selv på svarene, og burde ha forutsetninger og kunnskap til å svare og skape ro ved å avvise beskyldningene. Eventuelt var det anledning for departementet til å ta saken opp innenfor rammen av normal saksbehandling i AKH. Derfor mener Aker at det er relevant for saken å trekke inn nye forhold som kaster lys over kommunikasjonen og informasjonsutvekslingen mellom NHD og statens representanter i AKHs styre.

Når det gjelder en reversering av avtalen hevder Aker at det derimot ville være gunstig for Aker Solutions (AKSO) sine aksjonærer.

- Vinteren 2009/2010 utviklet markedene seg slik at det ville være økonomisk gunstig for AKSO å avvikle leieavtalen for Aker Wayfarer og i stedet kjøpe skipet fra Aker. Dette ville gi rimeligere finansiering for AKSO enn den implisitte renten som var fremforhandlet i leieavtalen med Aker under finanskrisen. Det ville også gi AKSO bedre fleksibilitet til å utruste Aker Wayfarer ferdig for brønnintervensjon. Nødvendige avtaler ble fremforhandlet, og etter styrevedtak i AKSO 20. januar 2010 var det enighet mellom Aker og AKSO om å reversere transaksjonen mot en kompensasjon som tilsvarte Akers faktiske kostnader siden avtalen ble inngått 1. april 2009. Partene ville dermed bli stilt som om den opprinnelige avtalen ikke var inngått.

Aker skriver også at statens styremedlem i Aker Holding, Else Bugge Fougner, ville inngå en mindre lukrativ avtale for AKSO sine eiere.

- Else Bugge Fougner hadde likevel innsigelser mot transaksjonen. Bugge Fougner har anført at dette ikke innebar at hun ville gått imot en avtale om reversering som var basert på en annen verdivurdering/saksbehandling. Realiteten i dette var imidlertid at hun sa nei til en ønsket, gunstig transaksjon for AKSO som var nøye utredet. Hun åpnet for en annen, mindre gunstig transaksjon.

At det ikke ble inngått noen ny avtale begrunnes med at den kunne bli sett på som kontroversiell.

- Etter det ønsket ikke Aker å gjennomføre en transaksjon som kunne oppfattes som kontroversiell – verken i forhold til medaksjonærene i AKH eller i kapitalmarkedet. Aker så det derfor ikke som en mulighet å skulle gjennomføre et tilbakesalg av Aker Wayfarer til AKSO kort tid etter den opprinnelige transaksjonen, dersom dette ville gi en salgsgevinst for Aker. Ut i fra en kommersiell betraktning og en helhetsvurdering kunne Aker, siden dette var viktig for AKSO, likevel akseptere et tilbakesalg til "bokført verdi" som i praksis innebar en nullstilling som åpenbart var til AKSOs fordel.

Les hele tilsvaret her

Også Aker Solutions har slått tilbake mot anklagene.

Avviste før jul
Rett før jul kom de med sin redegjørelse om hva det var som skjedde.

De avviste også markant påstandene til Dagens Næringsliv.

- Aker Solutions tar de beskyldningene som er fremsatt svært alvorlig. De gir uttrykk for en alvorlig mistillit til Aker Solutions. Aker Solutions har derfor nedlagt et omfattende arbeid i tilknytning til redegjørelsen, skriver Leif H. Borge, daglig leder og finansdirektør i Aker Solutions.

«Konklusjonen til Aker solutions er at beskyldningene i Dagens Næringsliv er uten faktisk grunnalg. Det er ikke holdepunkter for at avtalene er inngått i den hensikt å overføre verdier til Aker (såkalt "tunneldrift"»

Les deres brev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere