Gå til sidens hovedinnhold

Her er så underlig...

Det er mye rart i debatten om den såkalte digitale RiksTV-revolusjonen.

Kommentar (NA24): Det er med stor forundring undertegnede de siste ukene har fulgt debatten rundt RiksTVs kanaltilbud.

Man skulle tro at verden sto foran en enorm og skjellsettende omveltning - og folk engster seg for at kjente og kjære tv-programmer faller ut og frykter svart skjerm - selv om den er digital.

Angsten er det vi i mediene som skaper. Se bare her:

Under halvparten av landets fjernsynsapparater bruker bord- eller takantenne. Mange av disse i fritidsbolig, båt og campingvogn - eller kanskje gutterommet som står tomt. De som har to til fire tv-kanaler i dag, spesielt i Hordaland og Rogaland, vil få et helt nytt tilbud. For resten av oss, representert av rundt 2,7 millioner tv-apparater, er dette passé. RiksTV vil ikke engang kunne konkurrere med tilbudet undertegnede får fra sine konkurrenter.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Og så er det kanalene da. Fredag rykket kommentator Kathrine Aspaas ut i sine spalter i Aftenposten. Hun mener med at kanalvalget til RiksTV er vår alles avmakt? Hun er ikke alene. For på cafèbord, instituttkantiner og spaltene til «kulturaviser» har man vært nærmest indignert over at Fransk TV5 ikke er med.

Hvor stor makt har egentlig de av oss som allerede har betal-tv i dag? Jeg har da vitterlig aldri hørt om at Get, Viasat eller Canal Digital blir overprøvd av politikere medievitere og -synsere når de presenterer sine kanalpakker.

Det er blitt mange diskusjoner rundt de to svenske statlige kanalene. Hvorfor er ikke disse med spørres det i spaltene. Dette er da ikke public service, hevdes det. Men når ble det slik at en kommersiell mediebedrift, utover TV 2, P4 og Kanal 24, skal bedrive public service. Så vidt jeg kjenner til har RiksTV aldri fått noen slike krav - utover at RiksTV skal tilby TV 2 gratis til konsesjonen deres går ut på slutten av 2009.

Journalistene har slurvet med hjemmeleksene. Eierkonstellasjonene i bakkenettet er en faktor som også har dukket opp i diskusjonen rundt kanaltilbudet. TV 2, som eier en tredjedel av bakkenettet, har fått fire av sine kanaler i den såkalte rikspakken, men hva så? SBS som eier TVNorge har fått tre kanaler i rikspakken, samt flere betalingskanaler, og de eier overhodet ikke noe av bakkenettet.

Det blir flåsete når journalister og synsere skriver at NRK, som også eier en tredjedel av bakkenettet, har «kjempet» seg til tre kanaler i bakkenettet. Hva? Det var betingelsen fra politikerne da konsesjonen til nettet ble lyst ut at NRK skal ha tre kanaler. Dessuten, det har intet med RiksTV å gjøre. NRK forhandler med netteier NTV og ikke innholdsansvarlige RiksTV.

Svenskene lager mye godt fjernsyn. Likevel er det jo betenkelig at medieviterne og -synserne ikke ser det at det ikke er plass til dem, med mindre noen kanaler skal sjaltes ut. Personlig finner jeg det av større interesse at bakkenettet har medført to helt nye tv-kanaler i form av FEM og Viasat 4. En skulle tro at det er mer interessant med et større norsk mangfold fremfor utenlandske kanaler.

Selv om kvaliteten kanskje er dårligere og alle programmene ikke like interessante, er det likevel en satsing på norsk og norske program. Kvaliteten innen norsk fjernsyn har blitt bedre og bedre siden midten av 1990-tallet. Kanskje vil disse kanalene bidra til at det blir enda bedre.

Telenor reagerer på kanaltilbudet til RiksTV. Så heter det i innledningen til kronikken til Aspaas i Aftenposten. Hun fremstiller det som om Telenor mener det er negativt at TV 2 og NRK har fått så mange kanaler i bakkenettet. Personlig ville jeg tro at Telenor Broadcast ler hele veien til banken. De har eierandeler i TV 2 Zebra og TV 2 Sport. Gjennom sin aksjepost i A-pressen har selskapet indirekte eierandel i TV 2 og ikke minst samarbeider selskapet med Canal+ om fotballrettigheter. Telenor forsøker sågar å få kjøpt betalt-tv selskapet. Ingen god grunn til å være frustrert da.

God sommer.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?