Her er stua til Jens

Idag står spikrene opp av gulvet. Om to år spiser Jens Stoltenberg og familien middagen her.

29.11.06 15:31

- Det ble besluttet at man skulle ribbe det helt, sier prosjektleder i Statsbygg, Lasse Kwetzinsky, om statsministerens nye bolig.

NA24 - din næringslivsavis

Alt inventaret er røsket ut, igjen er bare bygningskjelettet. Det er hull i taket opp til andre etasje, der familien skal bo, og spikerne stikker opp der det skal bli stue og spisestue.

Foto: Marte Høgenhaug

Sannsynligvis blir det Jens Stoltenberg og familien som flytter inn først. Men det kan like gjerne bli Siv Jensen. Det byr på utfordringer for byggherren.

Skal passe én og seks
- Det har vært viktig å lage en statsministerbolig som passer for alle typer statsministere i alle livsfaser. Det har væt en utfordring for oss. Om man har fire unger som trenger et sted å sove eller om man er alene har man forskjellige behov, sier Kwetzinsky.

Det blir lite inkognito over Inkognitogaten 18. Nesten 300 (291,2) millioner skal spyttes inn i prosjektet, som i tillegg til statsministerens bolig også omfatter utvidelse av Parkveien 45 og ombygging av Riddervoldsgate 2. Det skal bli 15 soverom til representasjon, pressesenter parkanlegg og garasje, i tillegg til hjem for statsministeren. Til sammen blir de tre byggene regjeringens representasjonsbolig.

Foto: Marte Høgenhaug

Titalls mill mer
Opprinnelig kostet prosjektet 254 millioner kroner i 2004-kroner. Men med dagens moms og prisjustering blir det 37 millioner kroner mer.

- Det har gått mange år og vært flere momsøkninger, sier Kwetzinsky. På slutten av 1990-tallet ble parkanlegg og mer sikkerhet lagt inn, men både statministerens kontor og Statsbygg hevder dette skjedde før prosjektet ble vedtatt. Begge sier de ekstra 37 millionene kun er moms og prisøkning.

Bygningene bevares utvendig, fordi området er regulert til bevaring. Dette vil også påvirke hvordan hagen kommer til å se ut, sannsynligvis bruker man materialer og stil fra slutten av 1800-tallet. Dessuten er det umulig å grave i deler av hagen, der det er gjort antikvariske funn, blant annet stolper.

Statsbygg presenterte planene for statsministerens nye bolig for pressen onsdag formiddag. Byggingen er gang, høsten 2008 er det beregnet innflytting. Arkitekt Riseng & Kiel AS skal tegne prosjektet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.