NA24.no

Her er tallene som viser at det er mye billigere å eie enn å leie

DYR MÅNEDSLEIE: Det er fortsatt mest gunstig å eie enn å leie. Fra 2012 til 2014 har det vært en stor økning i gjennomsnittlig månedsleie.
DYR MÅNEDSLEIE: Det er fortsatt mest gunstig å eie enn å leie. Fra 2012 til 2014 har det vært en stor økning i gjennomsnittlig månedsleie. Foto: Montasje (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det kan være mange tusen å spare - hver eneste måned.

Å leie bolig i de største byene kan fort bli svært kostbart, og ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har det blitt stadig dyrere. 

- Tallene viser en ganske ekstrem utvikling i leieprisene på to- og treromsleiligheter fra 2012 til 2014 flere steder i landet. Det er en prisvekst på 10-20- og opp til 30 prosent på treroms noen av stedene i Stavanger, Bergen og Oslo, sier Terje Strøm, sjeføkonom i Ny Analyse, til Nettavisen.

Se tabell lenger ned i saken.

Best å eie

Ifølge Terje Strøm er det fortsatt mest gunstig å eie enn å leie, hvis man har økonomi til å investere og bankene innvilger lån. Han legger til at han derfor forstår at mange ønsker å kjøpe boliger fremfor å betale dyrt som leietakere.

Tirsdag la Finanstilsynet frem sine forslag til tiltak for å bremse gjeldsveksten. Disse vil gjøre det vanskeligere å få lån. Dermed ser det ut til at flere tvinges ut på leiemarkedet.

- De som har vanskelig for å få kjøpt egen bolig havner i leiemarkedet. For de unge er det problematisk at leiemarkedet er så dyrt, sier Strøm.

LES OGSÅ: Nye, radikale krav til boliglån

Så stor kan forskjellen bli

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå koster det nå i gjennomsnitt 11.750 kroner i måneden å leie en treromsleilighet i Oslo og Bærum. I Bergen er månedsleien på 9.300 kroner og i Trondheim 9.600 kroner.

For å sammenligne leieprisen med månedlige utgifter dersom du kjøper, setter Strøm opp dette regnestykket: Hvis du kjøper en treroms til rundt fire millioner kroner i Oslo og har et avdragsfritt lån, blir det omkring 120.000 kroner i årlige renteutgifter med tre prosent rente. Per måned blir det 10.000 kroner.

- Men du har fratrekk på boliglånsrenter på skatten og da er du nede i 7.200 kroner i måneden. Det beste er selvsagt å betale noe ned på lånet, da renten vil gå oppover om noen år, sier Strøm.

I tillegg kommer verdistigning på boligen, som gjør at regnestykket til slutt kan bli gunstig - avhengig av hvor i landet du bor og utviklingen i boligprisene.

Billigere utenfor storbyene

Om du holder deg unna de største byene blir leieprisen lavere. I Akershus, utenom Bærum er leieprisen 8520 kroner i måneden for en treromsleilighet. På tettsteder med 20.000 eller flere innbyggere, er gjennomsnittlig leiepris 7600 kroner, mens gjennomsnittet for landet er 8390 kroner.

- Det er fornuftig å kjøpe det man trenger hvis man skal bo der i fem år, for å sikre seg. Hvis det blir en stor nedgang må du kunne sitte med leiligheten, og ikke ønske å selge leiligheten for å bruke pengene på å reise til Australia om et år. Når du kjøper er du økonomisk slave i flere år, og kan ikke flytte rundt slik mange unge mennesker vil, sier han.

Dette er den gjennomsnittlige leieprisen per måned. Tallene er fra 2014.

Dette er den gjennomsnittlige leieprisen per måned. Tallene er fra 2014.

Tabellen viser økning i månedsleie fra 2012 til 2014. Men fordi det kan være forskjeller i boligene som var til leie er ikke gjennomsnittsleiene direkte sammenlignbare.
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere