Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Her er Telenors India-smell

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, styreleder i Chandra og administrerende direktør i Uninor Stein Erik Vellan Under lanseringen av Uninor i India
Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, styreleder i Chandra og administrerende direktør i Uninor Stein Erik Vellan Under lanseringen av Uninor i India Foto: (Telenor)
Sist oppdatert:
Telenor med smell på over fire milliarder kroner i fjerde kvartal. India har skylden.

Nå kommer tallene som viser hva Telenors India-eventyr koster.

Etter at Indiske myndihgeter fratok Telenor 2G-lisensen måtte selskapet foreta milliardnedskrivinger. Onsdag publiserer selskapet fjerdekvartalsresultatene som viser miseren svart på hvitt. Et overskudd etter skatt i fjerde kvartal 2010 på 2,1 milliarder kroner er redusert til et negativt resultat etter skatt i fjerde kvartal 2011 på 1,937 milliarder kroner. En endring i negativ retning på over fire milliarder kroner.

Selskapet er likevel full av optimisme i sine egne kommentarer til tallene.

"Resultatene i 2011 bekrefter nok en gang Telenors posisjon som et av Europas raskest voksende telekomselskaper, med en organisk vekst på syv prosent både for kvartalet og året. Vi fikk 29 millioner mobilabonnement i 2011, hvorav 7 millioner i fjerde kvartal," sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor i en pressemelding onsdag.

I fjerde kvartal 2011 var Telenors driftsinntekter 25,4 milliarder kroner, tilsvarende en organisk inntektsvekst på syv prosent. EBITDA før andre poster var 7,4 milliarder kroner, EBITDA-marginen var 29 prosent, og kontantstrømmen var 3,8 milliarder kroner. For året 2011 var driftsinntektene 98,5 milliarder kroner, EBITDA før andre poster var 30,5 milliarder kroner, EBITDA-marginen var 31 prosent og kontantstrømmen var 19,1 milliarder kroner.

Viktigste drivere
"Konsernets vekst er drevet av sterk kundevekst i våre asiatiske virksomheter og økende etterspørsel etter datatjenester. Resultatene fra den norske virksomheten er påvirket av høye markedsaktiviteter dette kvartalet, for å øke hastigheten på migrering til nye prisplaner," sier Baksaas.

Uninor
"Den positive utviklingen i Uninors drift gjennom året fortsatte i fjerde kvartal, og vi er nå anerkjent som en voksende aktør i det indiske markedet. Dommen som nylig ble avsagt i indisk høyesterett om å kansellere alle mobillisensene som ble utstedt i 2008, straffer Telenor for hendelser som fant sted før vi gikk inn i India. Vi jobber for å beskytte våre investeringer på alle mulige måter, og vil vurdere alle muligheter før eventuelle ytterligere investeringer. Vi forventer en rask og rettferdig behandling fra indiske myndigheter," sier Baksaas.

Modernisering av infrastruktur
"Vi investerte betydelige beløp gjennom året for å levere nye og forbedrede tjenester til våre kunder, og for å legge til rette for den sterke veksten i datatrafikk. Vi er sikre på at moderniseringen av infrastruktur vil forbedre effektiviteten og være fordelaktig både for våre kunder og miljøet," sier Baksaas.

VimpelCom
"I VimpelCom er resultatene påvirket av oppkjøpet av Wind Telecom. Vi støtter VimpelComs iverksettelse av strategien for å øke effektiviteten, oppnå lønnsom vekst og kapitaleffektivisering," sier Baksaas i pressemeldingen.

Rekordhøy avkastning
"I 2011 hadde Telenor en solid kontantstrøm på mer enn 19 milliarder kroner og vi opprettholder en sterk balanse. I november fullførte vi programmet for tilbakekjøp av aksjer, som medfører en tilbakebetaling på 4,4 milliarder kroner til aksjonærene. Sammen med utbyttet som ble utbetalt i juni 2011 resulterte dette i en rekordhøy utbetaling til aksjonærene på 10,7 milliarder kroner. For 2011 foreslår styret i Telenor et utbytte på 5,00 kroner per aksje, som tilsvarer en utbetalingsgrad som ligger i det øvre nivå av utbytteintervallet," sier Baksaas.

"Vi er trygge på at Telenor-konsernet vil oppleve ytterligere vekst og sterke resultater i 2012 gjennom å utnytte våre markedsposisjoner, menneskelige ressurser og muligheter," sier Baksaas.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!