*Nettavisen* Økonomi.

Her er verdens åtte dyreste byer

DYREST I DYREST BY: John Fredriksens eindom «The Old Rectory» er blant de desidert dyreste eiendommen i London - byen med flest luksusboliger i verden. Foto: (Google)

En av de dyreste eiendommene er på norske hender.

Manhattan, Hong Kong og Los Angeles er alle blant byene i verden med flest luksuseiendommer, men ingen by kan måle seg med London når det kommer til boligpriser.

En sammenligning av antall solgte boliger til en verdi over 5 millioner dollar (cirka 40,5 millioner kroner) i 2009 og 2014, viser at Londons eiendomsmarked har skutt fart de siste årene.

Nedenfor kan du se statistikk som viser de åtte byene i verden med størst salg av luksusboliger.

Kraftig økning

I 2009 ble det solgt 523 eiendommer i London til over 5 millioner dollar, og 476 tilsvarende leiligheter på Manhattan i New York. Forskjellen var altså i underkant av 50 leiligheter.

I 2014 hadde salget av antall luksusleiligheter i London økt med 213 prosent til 1.638, mens salget av tilsvarende leiligheter på Manhattan hadde økt med 167 prosent til 796.

Internasjonal interesse

På statistikken til Statista ser vi at byer som Los Angeles - med adresser som Beverly Hills, Malibu og Santa Monica - er som dverg å regne på det globale luksusmarkedet. Artikkel fortsetter under statistikken.


Galopperende boligpriser i London er ikke bare et luksusproblem, men også et problem for middelklassen. The Telegraph skrev før helgen at tidligere "dårlige bydeler" nå har en gjennomsnittlig boligpris på nærmere 7 millioner kroner.

En av årsakene til skyhøye boligpriser, er at boliger i London er attraktivt for langt flere enn briter. Utlendinger har lenge shoppet eiendommer i London.

Ta en tur i Google streetview og se en av de desidert dyreste blokkene i London: One Hyde Park som du kan se på høyre side nedenfor.

I New York er det adressene langs 5. Avenue som er dyrest. Adressene mellom 64th og 65 Street har en gjennomsnittlig salgspris på 293 millioner kroner, i følge streeteasy.com.

Ta en tur langs Peak Road i Hong Kong. Her ligger de dyreste adressene i byen som ligger som nummer tre på lista over flest solgte luksusboliger.

Norske kjøpere

En av de desidert dyreste boligene i hele London, er «The Old Rectory» i Chelsea, som John Fredriksen kjøpte for 40 millioner pund i 2001. Eiendommen er i dag verdt milliarder.

Oljefondet, eller «Norges Bank Investment Management» er en av storkjøperne i London, med eget kontor i Mayfair. Nettavisen har tidligere skrevet hvordan Oljefondet helt eller delvis har kjøpt rundt 150 eiendommer i sentrale London. Svært mange av disse ligger i Mayfair, som er et av Londons dyreste områder.

Har du spilt engelsk monopol kjenner du kanskje igjen navnet på gaten, som er den aller dyreste, plassert rett før start.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag