*Nettavisen* Økonomi.

Her er verdens mest gavmilde

Foto: SCANPIX/EPA/KATHY WILLENS

Warren Buffett donerte over 40 milliarder dollar til kompisen Bill Gates. Det gjorde ham til USAs største filantrop i fjor.

25. juni 2006. Verdens nest rikeste mann, Warren Buffett, entrer et podium sammen med den eneste i verden som har mer penger enn ham. Bill & Melinda Gates Foundation skal få mesteparten av den steinrike finansmannens formue. 43,5 milliarder dollar donerer han til gode formål, mesteparten til Bill Gates' stiftelse.

NA24 - din næringslivsavis

Filantropien fikk et kraftig dytt i fjor da Buffet åpen lommeboken og ga bort mesteparten av det han har tjent gjennom livet. Over 50 milliarder dollar ble gitt til gode formål av rike amerikanere i fjor, viser tall fra fagbladet Chronicle of Philanthropy. Opp fra 4,3 milliarder i 2005.

Ny rekord
Men til og med uten Buffetts gavmildhet, åpnet de steinrike lommene på videre gap i fjor enn året før. Resten av de 60 rikeste ga totalt syv milliarder dollar, 44 milliarder kroner med dagens kronekurs, til gode formål.

Klikk på bildet for å forstørre.

21 amerikanere ga mer enn 100 millioner dollar til gode formål, noe som ifølge fagbladet er ny rekord. I fjor var det elleve som ga så mye penger. Og donorene ble ikke bare flere, og ga mer, men de utvidet spekteret av gode formål. Det ble gitt penger til bekjempelse av global oppvarming, mikrofinans, stamcelleforskning, menneskerettigheter for homofile, skriver Financial Times.

- Unge donorer og en ny generasjon er interessert i forskjellige saker. Det brukte å være universiteter og sykehus som dominerte, men nå ser vi interesse for en lang rekke andre saker, sier Stacy Palmer, redaktør i fagbladet.

Soros og Winfrey
Blant de som ga mest var ekteparet Herbert og Marion Sandler ga 1,3 milliarder dollar. Bernard og Barbro Osher ga 732 millioner dollar, mens Hector Guy og Doris Di Stefano ga 264 millioner og David Rockefeller ga 252 millioner dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Før helgen stilte den søkkrike finansmannen George Soros på Fafos 25-års jubileum. Han er kjent som filantrop og politisk støttespiller, men er langt nede på listen. Med sine 60 millioner dollar havnet han på 31. plass. Soros gir blant annet til åpenhet i oljeindustrien.

På plassen etter Soros er Oprah Winfrey, som ga til hennes egen stiftelse som blant annet driver med lederutdanning av unge afrikanere. 58,3 millioner dollar ga den kjente TV-profilen. New Yorks borgermester, David Bloomberg, var mer gavmild og donerte 165 millioner dollar, blant annet til sykehus og kreftforskning. Det gjorde ham til den 9. mest gavmilde personen i USA i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.