NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
BILLIGERE BUSS: Jørgen Wear og andre ungdommer kan nå kjøre billig på bussen til de fyller 20 år.
BILLIGERE BUSS: Jørgen Wear og andre ungdommer kan nå kjøre billig på bussen til de fyller 20 år. Foto: BLITZ UB

Her får de barnebillett til de er 20

Sist oppdatert:
Barneobudet applauderer.

DRAMMEN (DT.no): De har all grunn til å juble, ungdommene i Ungdommens fylkesting (BUFT), over torsdagens enstemmige vedtak i hovedutvalget for samferdsel.

Også andre ungdommer i Buskerud kan glede seg over vedtaket, som innebærer at grensen for barnebilletter nå heves fra 16 til fylte 20 år.

Det betyr at ungdommer nå kan kjøre på barnebillett helt fram til den dagen de fyller 20 år.

– Ja, dette var utrolig gøy, sier Jørgen Wear (17) fra Røyken. Han er nestleder i BUFT, og en av dem som har jobbet med å få hevet grensen for barnebillet på bussen.

– Klart det er moro at de voksne hører på det vi har å komme med. Jeg er veldig stolt over alle oss som på denne måten har klart å endre hverdagen til ungdommer i hele fylket.

BILLIGERE BUSS: Jørgen Wear og andre ungdommer kan nå kjøre billig på bussen til de fyller 20 år.

Barneobud Anne Lindboe mener de har gjort en kjempejobb.

- Priser på kollektivtrafikk er en sak som alltid blir diskutert når jeg er ute å treffer ungdom rundt om i landet. Ungdomspriser i kollektivtrafikken gir større frihet til å delta i ulike aktiviteter uavhengig av foreldre i hverdagen. Dessuten er det et pluss at det er et miljøvennlig tiltak.

Viktig sak

Jørgen Wear går i andre klasse på Røyken videregående skole, medielinjen, og han sier dette om hvorfor han mener bussprisene er en viktig sak.

– Buskerud er så stort, og folk i Hallingdal må bruke mye penger når de skal besøke venner. Også vi i Røyken bruker mye penger på buss til Drammen. Og det er heller ikke alle som har foreldre som kan kjøre dem.

BUFT er politisk uavhengig, og samler ungdom fra nesten alle kommunene i fylket. Hvert år skal de jobbe med et tema, og temaet i 2014 var samferdsel. Og bussprisene var en av to store saker.

Ungdomspolitikerne utarbeidet saken og la den fram for de voksne politikerne før jul, og de sendte den videre til administrasjon for utredning.

LES OGSÅ:– Bussprisene må reduseres

Sa nei

Men samferdselssjef Gro Solberg kunne ikke anbefale å vedta dette. I sin innstilling pekte hun på at det ikke var penger til dette tiltaket, og at det også ville være i strid med planene om fremtidig harmonisering av billettsystemet.

Men politikerne ville det annerledes, og på møtet i hovedutvalget for samferdsel torsdag ble innspillet fra ungdomspolitikerne enstemmig vedtatt.

- Det er flott til at Buskerud har lyttet til barn og unge. De har rett til å bli hørt, sier Lindboe.

Veldig gøy

Trond Johansen er leder i hovedutvalget for samferdsel.

– Vi vil stimulere barn og unge til å ta buss, og få et positivt forhold til å ta bussen. Så vi fant noen penger til dette formålet. Og vi er klare til å gjennomføre harmonisering av bussprisene når den tiden kommer, sier Johansen, som skryter av ungdomspolitikerne.

– I debatten var de flinke og snakket godt for seg. De fikk gjennomslag for den første saken de fremmet for politikerne.

- At politikerne i Buskerud enstemmig vedtar den første saken vi har til politisk behandling er selvfølgelig veldig gøy og til stor inspirasjon, sier Kristian Gravermoen, leder av BUFT.

Lindboe mener Buskerud fylkeskommune fremstår som et godt eksempel for andre fylkeskommuner i denne saken.

Les flere saker i Drammens Tidende her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere