*Nettavisen* Økonomi.

Her får du 80.000 i måneden

Rikingene sliter med å bemanne sine luksusyachter.

07.07.08 19:56

(LXUS.no) Yacht-markedet er som kjent brennhett tross resesjon og nedgangstider. De ultrarike har så mye penger på bok at økte renter og en trassig børs utgjør ingen forskjell.

Men de har en annen krise å håndtere. De finner nemlig ikke nok folk til å bemanne luksusyachtene sine.

Dermed er det gode muligheter for deg å få en god jobb om bord på en 100 meter lang, 250 millioners superyacht. Verdens flåte av disse yachtene består av rundt 4000 skip, skiver BBC.

Opp 500 prosent

I det siste tiåret har antallet luksusyachter økt med hele 500 prosent.

- Det er veldig, veldig moro. Det var de beste to årene i livet mitt. Og lønningene er generøse, sier Laura Shaw til LXUS.no. Hun har jobbet flere år ombord flere ulike yachter og seilt over hele verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gode kolleger og hardt arbeid

- Fordelen med å jobbe på yacht er at man får reist en god del og man holder seg i form, siden det er mye fysisk arbeid ombord en yacht. Man får også et tett og personlig forhold til kollegene ombord, sier Laura som nå bor i London og er gift med andrestyrmannen ombord på yacten Talita der de begge jobbet.

På den negative siden nevner Laura at yachtlivet krever mye hardt arbeid og ofte lange dager. Man er også lenge borte av gangen, spesielt i sesonger der venner og familie har fri hjemme.

- Man balanserer den harde jobbingen ved å leke hardt når man kommer i land og har fri. Da har man penger nok til å bo på flotte hoteller og shoppe fine ting, sier Laura.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frister yachtlivet trengs altså dekksmanskap, matroser, maskinister, styrmenn, gourmetkokker, serveringspersonale og ryddepersonale på tusenvis av yachter over hele verden.

LES OGSÅ:
Yachtgigant inntar Norge
Brennhett yachtmarked

Slik leier du en luksusyacht

Friske lønninger

Lønningene varierer med utdanning og erfaring, men de må sies å være friske. Mellom 15.000 og 80.000 kroner måneden tjener mannskapet på verdens luksusyachter.

I tillegg er lønningene skattefrie og kost og losji er inkludert. Dermed skulle man tro at matroslivet på verdens beste yachter er temmelig attraktivt for en hel rekke unge og eventyrlystne mennesker.

Yacht-skole

I Portsmouth er det nylig åpnet en skole for vordende yachtmannskap, «Flagship Superyacht Academy». Her kan man bli utdannet i både service, sikkerhet og håndtering av ulike skipsfaciliteter.

Skolens direktør, Tim McClement, er tidligere kommandør i den britiske marinene og han sier til BBC at bransjen vil trenge 3000 nye ansatte for hvert 100 nye skip som sjøsettes.

Med tiden har yachtene blitt større og mer sofistikerte, og at en slik utdannelse dermed er på sin plass. Flere båter har utstyr som mini-ubåter, helikopter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.