NA24.no

Her får du billigst lån

Sist oppdatert:
Forskjellen mellom det beste og dårligste lånet er på hele 50.000 kroner i året.

Langt fra alle bankene i Norge lar deg få nyte godt av det rekordstore rentekuttet til Norges Bank i desember. Forskjellen kan koste deg mange tusenlapper.

NA24 - din næringslivsavis

Da Norges Bank senket sin styringsrente til 3 prosent like før jul var det ventet at dette ville utløse et rush av rentekutt i store og små banker landet rundt. Og mange lot ikke anledningen gå fra seg. De største bankene var tidlig ute med massive rentekutt.

Les mer her: Nå starter rentekrigen

En oppdatert oversikt fra Finansportalen viser imidlertid at ikke alle bankene henger med.

Billigst i landet her
Et lån på to millioner kroner, med en sikkerhet på tre millioner kroner, flytende rente og 20 års nedbetalingstid, fører DnB Nor/Postbanken helt til topps på rentebarometeret. Banken kan tilby kundene en nominell rente på 4,60 prosent . For sammenligningens del har vi utelatt lån som krever at kundene forplikter seg til produktpakker i de forskjellige bankene. Disse pakkene er ulikt priset, og gjør den direkte sammenligningen mye vanskeligere.

Dermed er den tidligere utskjelte storbanken atter en gang den billigste banken i Norge. Også før Norges Bank kuttet renten like før jul var DnB Nor veldig tidlig ute med rentekutt og har med dette vært blant de billigste bankene en god stund.

Hos konkurrenten Nordea kan du også få lån omtrent like billig, men dette krever at du forplikter deg til produktpakker i banken.

Småbanker kjemper mot DnB Nor
Blant bankene som ikke krever at du binder deg til en produktpakke er det Sparebank 1 Nordvest og Sparebank 1 SR-Bank som kommer på pallen i tillegg til DnB Nor. De to bankene kan tilby henholdsvis 4,65 og 4,75 prosent rente til kunder med 2 millioner i lån og 3 millioner i sikkerhet.

De andre bankene som kan tilby nominell rente under 5 prosent hvis du ikke kan stille 60 prosent sikkerhet er SkagerakDirektebank.no, Sauda Sparebank, KLP og Sparebanken Øst.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Renteverstingene
I den andre enden av skalaen finner vi noen skikkelige renteverstinger. Aller dyrest er det hvis du låner i Lofoten sparebank. Her må du ut med 8,25 prosent rente for et lån på 2 millioner med 80 prosent sikkerhet. I rene kroner vil det si at kundene til Lofoten sparebank betaler 17.069 kroner i måneden for å betjene lånet. Hos rentevinnerne DnB Nor, Sparebank 1 Nordvest og Sparebank 1 SR-Bank kunne de kommet unna med mer enn 4.000 kroner mindre.

Heller ikke lånekundene til Fjaler Sparebank har fått noen grunn til å feire rentekuttet. Her må kundene tåle en lånerente på 8,10 prosent. Dette utgjør knappe 17.000 kroner i måneden for lånekundene, altså drøyt 4.000 kroner mer enn hos de billigste bankene.

Supert i Sunndal
Med litt bedre sikkerhet seiler lille Sunndal Sparebank opp som den desiderte vinneren for boliglånskundene. Kan du slå i bordet med 60 prosent sikkerhet, vil du få 4,55 prosent rente på boliglånet hos banken i Sunndal. DnB Nor er her en god nummer to, med sine 4,60 prosent. Dette tilbudet matches også av Sparebank 1 Nøtterøy-Tønsberg.

Hvis du kan stille så mye sikkerhet, vil bankene i større grad være i stand til å gi deg gode tilbud. Ifølge Finansportalen kan hele 67 banker gi deg en lånerente under 5 prosent dersom du har et lån innenfor 60 prosent.

Noen av dem som definitivt ikke gjør det, og som neppe får nye kunder, er Lofoten sparebank, Meldal sparebank og Swedbank. Alle disse bankene kan skilte med en boligrente over 7 prosent. Verst av dem er Lofoten sparebank, som tilbyr sine beste kunder en lånerente på 7,50 prosent. Forskjellen mellom det beste og det dårligste lånet målt i kroner er 3.400 kroner per måned. På et helt år vil du dermed spare over 40.000 kroner på å flytte lånet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere