Her får du landets billigste rente

Foto: DinBank.no

Så mye sparer du på å velge en liten bank.

15.03.13 09:27

De tre storbankene DNB, Nordea og Danske Bank har alle varslet renteøkninger på boliglån og raser dermed nedover på listen over landets billigste. I dagens rangering på Nettavisen NA24 (se tabell nederst) figurerer Nordea på en 65-plass, Danske Bank på en 95-plass og DNB på 121-plass sammenlignet med landets øvrige banker.

Mange småbanker melder at de har ingen planer om å heve renta og en kikk på Finansportalens oversikt viser at småbankene nå knuser de store på renten.

Småbankene inntar toppen
Som tabellen nederst i saken viser er det DinBank.no (en del av Sparebanken Øst-konsernet) som troner øverst som landets billigste boliglånsbank akkurat nå (vi har sett bort fra spesialbanker som Statens Pensjonskasse og Cultura)

Med utgangspunkt i et boliglån på én million kroner og en boligverdi på 1,6 millioner kroner (lånefinansiering 63 prosent) tilbyr DinBank.no en effektiv rente på 3,6 prosent. Det gir et månedlig terminbeløp på 5.820 kroner med 20 års nedbetaling.

Klepp Sparebank tar andreplassen med sitt rentetilbud på 3,65 prosent effektivt og et terminbeløp på 5.835 kroner. Landkreditt Bank tar bronse med sitt rentetilbud på 3,66 prosent effektivt for vårt eksempellån.

DNB på 121-plass
Som tabellen viser må vi lete lenge og vel før vi finner storbankene DNB, Nordea og Danske Bank på rangeringen. På 65 plass finner vi Nordea som tilbyr en effektiv rente for vårt eksempellån på 4,04 prosent. Det er 0,44 prosentpoeng høyere enn DinBank.no og gir et terminbeløp på 6.032 kroner per måned - 212 kroner mer per måned enn DinBank.no. Du sparer med andre ord 2.544 rentekroner per år på å bytte lånet fra Nordea til DinBank.no.

Danske Bank finner vi som nevnt på 95-plass. En effektiv rente på 4,14 prosent gir et terminbeløp på 6.079 kroner - 259 kroner mer enn DinBank.no.

Koster over 4.000 kroner mer per år
Dårligst av storbankene er DNB som vi først finner på en 121-plass. Landets største bank tilby en effektiv rente for vårt lån på 4,30 prosent. Det gir et terminbeløp på 6.163 kroner som er 343 kroner mer enn DinBank.no. Årlig koster lånet i DNB 4.116 kroner mer enn vinnerbanken DinBank.

Godtar ikke forklaringen til storbankene
Forbrukerrådet stilte onsdag et stort spørsmålstegn ved begrunnelsen storbankene bruker i forbindelse med nevnte rentehevinger.

- Det er ikke nødvendig for bankene å øke prisene til forbrukerne på grunn av myndighetenes økte krav til egenkapital. Bankene har mange andre alternativer - ett av dem er å bruke av fjorårets rekordoverskudd, som gir mer enn godt nok økonomisk rom for å dekke de økte egenkapitalkravene, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Til nå har syv storbanker varslet høyere boliglånspriser til kundene sine, og skyldt på de nye kapitaldekningskravene som Finanstilsynet ventelig vil innføre i år. Denne uken har Sparebanken Vest, Sparebank1 SR-bank, Nordea, SpareBank 1 SMN og Sparebanken Møre varslet renteøkninger. Fra før har Danske Bank og DNB Bank ASA gjort det samme.

Finansportalen.no viser at hvis du har et boliglån på én million kroner og en bolig verdt 1,6 millioner kroner, kan du fortsatt velge og vrake mellom over 200 boliglån som er billigere enn DNB Bank ASAs vanligste boliglån. Tilsvarende lån i Danske Bank ligger på omtrent samme prisnivå etter renteøkningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.