*Nettavisen* Økonomi.

Her får storbankene grisebank

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Her er renteoversikten som er skrekklesning for kunder i storbankene.

08.03.12 21:32

Mandag fortalte NA24 om Frode Rasvik som følte seg lurt av sin hovedbankforbindelse gjennom 18 år, DNB.

Etter en sjekk av konkurrentenes rentetilbud på boliglån fant Rasvik ut at han betalte mer enn ett prosentpoeng høyere rente enn han kunne få hos andre.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- Dette er luring av kunder, sa Rasvik, som sporenstreks bestemte seg for å avslutte forholdet til DNB.

Les mer i artikkelen: - Nå bytter jeg bank.

Gode på store lån - dårlige på mindre lån
Årsaken til at mange trofaste kunder, som gjennom mange år har betalt ned mesteparten av boliglånet, er at svært mange banker forbeholder de beste rentetilbudene til lån over en viss størrelse.

Som Finansportalen nådeløst avslører (se tabell nederst i saken) får både DNB og Nordea skikkelig bank når vi sammenligner rentetilbud på godt nedbetalte boliglån.

For et restboliglån på 800.000 kroner med 10 års gjenværende nedbetalingstid, havner DNB på en 240-plass av 319 mulige plasseringer med en effekiv rente på 4,87 prosent og et terminbeløp på 8380 kroner per måned.

Se hele listen fra Finansportalen med alle 319 lånetilbudene her.

Nordea er hakket mindre dårlig. Landets nest største bank kaprer en 197 plass av de totalt 319 tilbudene på Finansportalen. Nordea figurerer med en effektiv rente på 4,69 prosent og et terminbeløp på 8303 kroner - 77 kroner mindre enn storebror DNB.

Spar 729 kroner måneden
På førsteplass på listen, hele 239 plasser over DNB og 196 plasser over Nordea, finner vi Sunndal Sparebank. For lånet i NA24s eksempel tilbyr Sunndal Sparebank en effektiv rente på 3,64 prosent og et terminbeløp på 7651 kroner. Ifølge Finansportalen betaler du altså 729 kroner mindre per måned i Sunndal Sparebank sammenlignet med DNB.

Landets tredje største bank, Fokus, havner på en respektabel 26 plass for lånet i NA24s eksempel. Fokus bank tilbyr en effektiv rente på 3,97 prosent som igjen gir et terminbeløp på 8050 kroner. Handelsbanken, som er landets fjerde største bank målt etter forvaltningskapital, operer kun med individuelle betingelser på boliglån og banken er derfor ikke representert på Finansportalen.

Ulike tilbud til ulike segmenter
Slik reagerer DNB på den svake plasseringen:

- Bankene har nok litt forskjellige tilbud i forskjellige segmenter. DNB er blant landets aller billigste banker for unge under 34 år, og vi har gode priser på lån over to millioner kroner. I dette eksemplet er det et relativt lite huslån på 800.000 kroner, og her er andre banker billigere enn oss. I Norge er det enkelt både å sjekke priser og velge bank, og hver enkelt kunde må finne den banken som passer best for egne behov, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til NA24.

Mener totaltilbud er viktigst
Nordea er ikke udelt fornøyd med 197-plassen, men påpeker overfor NA24 at et slikt øyeblikksbilde av rentetilbud ikke nødvendigvis angir det beste totalbank-alternativet for kunden.

- Det er riktig at renten er lavere for større lån, spesielt på lån over to millioner kroner der vi hevder oss veldig bra. Husk at det koster like mye å administrere et lite lån som ett stort og i Nordea har vi som mål å gi store kunder det beste tilbudet, sier informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang til NA24.

Han er spesielt opptatt av at bankkunder må se på helheten av et kundeforhold og også rentetilbudet over tid.

- I så måte er det ikke uten grunn at Nordea er kåret til Norges beste totalbank to år på rad og sist i 2011, sier Sevang.

Spekulerer i at folk ikke bytter bank
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger mener dette er en bevisst strategi fra de største aktørene.

- De regner nok med at folk med mindre lån har lavere sannsynlighet for å skifte bank, sier Pedersen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag