Her flykter de fra bankene

Foto: Google Maps

En liten by sin kamp mot overmakten sjarmerer stadig flere.

08.05.12 22:54

Occupy Wall Street fortsetter i USA. Det startet som en liten demonstrasjon i september i 2011, og har siden vokst seg til en massiv bevegelse.

Det blir blant annet demonstrert mot det aktivistene mener er en sosial og økonomisk ulikhet, grådigheten til store bedrifter og institusjoner og den påvirkningen pengene til store bedrifter, og lobbyister, har på regjeringen.

Les også: Derfor raser unge amerikanere

Selv om navnet på bevegelsen tilsier at dette er noe som foregår i New York, har bevegelsen fått fotfeste i hele USA. Også i det lille samfunnet på Vashon Island i staten Washington, har de blitt engasjert.

Bevegelsen ønsker å svekke de store finansielle institusjonene, blant annet banker. Det er i den forbindelse befolkningen på 11.000 mennesker på den avsidesliggende øya blitt yndlinger for de såkalte «99's» - befolkningen som ikke tilhører den rikeste prosenten av amerikanerne.

- Over våre villeste drømmer
Det er kampanjen «Move your Money» som Vashon Island har tatt til sitt bryst. Poenget med kampanjen er å svekke de mektige gigabankene, ved å flytte kontoene sine til et annet sted.

Kampanjen har ført til at tusenvis av amerikanere har flyttet pengene sine fra megabankene, og mange tyr til store, regionale såkalte kredittforeninger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Joe Mabel

Dette er idealistiske, profittløse finansinstitusjoner som er opprettet av medlemmer i selskaper, arbeiderforeninger, kirkegrupper eller lignende. Disse organisasjonen skal tilby sine medlemmer finansielle tjenester, som lån med lav rente eller høy rente på sparekontoer.

På den lille øya Vashin Island fikk imidlertid en gruppe aktivister, som allerede var erfarne aktivister, en idé om å slå seg sammen med mindre kredittforening, for å lage en ny avdeling på øya.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Dette har ført til at folkene på Vashin Island har valfartet sine penger vekk fra de store bankene. Det første året etter oppstarten har hele 16 prosent av befolkningen blitt medlem og den totale summen på de lokale innskuddene er nesten 20 millioner dollar - omtrent 115 millioner kroner.

- Det som overrasket meg var hvor fort samfunnet omfavnet kredittforening, sier Rob Harmon, som var med på å lage organisasjonen.

- Vi hadde ville drømmer om at ti millioner dollar ville bli flyttet over det første året. Også var det 17,5 millioner som ble flyttet over. Vi er altså 70 prosent over våre villeste drømmer, sier Harmon til Los Angeles Times.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

Stadig større trend
Det er altså et forsøk på å ramme de store, kommersielle bankene som er årsaken til at amerikanerne nå flytter på kontoene sine. I fjor var det 1,3 millioner amerikanere som ble med i kredittforeninger, dobbelt så mange som året før.

Tidligere har kredittforeninger måtte ta til takke med små kontorer hos store selskaper, men de har fått flere medlemmer de siste 15 årene på grunn av gunstige regelverk.

Nå har Occupy Wall Street gjort det til en trend, og de framstiller kredittforeninger som det samme som å spise egg fra egne kyllinger, bare i en finansiell setting.

- I årene etter andre verdenskrig, var de fleste finansinstitusjonene lokale. De brukte lokale sparemidler og brukte dem til å støtte lokale investeringer, forklarer forfatter David Korten.

- Med årene skiftet kontrollen av pengene fra lokalsamfunnet til Wall Street. Det befolkningen i Vashon gjør, er starten på å reversere den prosessen, uttaler Korten, som har skrevet boka «When Corporations Rule the World».

Fikk huset hun ønsket
Ann Leda Shapiro er en av de som har flyttet over til en kredittforening. Hun så lyset da hun prøvde å få en ekstra kopi av kontoutskriften fra banken sin. Da fikk hun beskjed om at hun måtte betale en avgift. Det var dråpen, og Shapiro flyttet sine kontoer.

To måneder senere, kjøpte Shapiro huset hun hadde leid i mange år. Lånet ble gitt personlig av avdelingssjefen i kredittforeningen, Patte Wagner.

- Jeg ville så gjerne kjøpe huset jeg var så glad i, men var redd for hele prosessen. Patte holdt meg i hånden, sier Shapiro.

Kredittforeninger er en del av et større søk etter bankalternativer i USA. Diverse mindre banker fokuserer nå på familier med lav inntekt, og noen kredittforeninger skreddersyr finansieringer, som for eksempel i San Francisco, der man prøver å få til en kredittforening som vil gi lån med lav rente til studenter, familier og bedrifter.

Nøkkelen til suksess i Vashon, var beslutningen om å gå bort fra den kapitalkrevende prosessen med å lage sin egen kredittforening. I stedet slo de seg sammen med en liten, eksisterende kredittforening, som var villig til å si fra seg betydelig kontroll i bytte for nye medlemmer og innskudd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.