NA24.no

(Scanpix)

Her forsvinner pengene sporløst

Sist oppdatert:
Her bestikker bakere bankfolk med kaker. Og bussjåfører tar med billettinntektene på svartebørsen.

Økonomien i det søramerikanske landet Argentina er offer for en skyhøy inflasjon. Offisielt er den på 8,7 prosent, men uavhengige økonomer mener at den reelle inflasjonen ligger rundt 25 prosent, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Og den skyhøye inflasjonen fører til merkelige utslag i innbyggernes oppførsel.

Hamstrer mynter
Blant annet bestikker bakere bankfolk med kaker for å bryte regelverk og bussjåfører tar med seg billettinntektene på svartebørsen. De forsøker nemlig å få fatt i flest mulig av landets mynter, som de så kan selge på svartebørsen.

Årsaken skal skyldes at den eskalerende inflasjonen, i løpet av et par år, får aluminiumet og kobberen myntene er laget av til å være mer verdt enn pålydende verdi, selv om metallet i dag kun er verdt en sjettedel av pålydende.

Pengejakten har gått så langt at folk slipper å betale for å kjøre med undergrunnen, da de ansatte ikke har mynter til å veksle billettkjøpene med.

- En peso er nå så lite verdt at det virker mer fornuftig å smelte om metallet enn å spare de 20 pesoene det koster å kjøpe en gjennomsnittlig sjokoladeeske, sier økonom Diego Giacomini hos Economia & Regiones i Buenos Aires, ifølge Associated Press.

Ulovlig videresalg
De argentinske myndighetene sender stadig nye mynter ut på markedet for å sikre at det er 125 mynter per innbygger i sirkulasjon, men sliter med å dekke etterspørselen.

Noen økonomer og statlig ansatte tror at den stigende metallverdien har ført til en svartebørs der aktører samler myntene inn for så å ulovlig videreselge dem med gevinst. Justisdepartementet etterforsker valutadistributøren Maco S.A for å holde igjen fem millioner mynter til salg på svartebørsen, noe selskapet benekter. Det har også haglet på med 5.000 klager om salg av mynter på svartebørsen, etter at sentralbanken åpnet en anonym tipstelefon i januar, ifølge nyhetsbyrået.

Da pesoen ble sluppet løs på valutamarkedet i januar 2002 hadde den i løpet av kun tre måneder stupt med 75 prosent på frykt om at landet ville bli rammet av en løpsk inflasjon. Argentina opplevde også en skyhøy inflasjon på begynnelsen av 1990-tallet.

Stakkars Zimbabwe
Men selv om en inflasjon på 25 prosent er ekstremt høyt er det ikke i nærheten av den økonomiske krisen som Zimbabwes mangeårige leder Robert Mugabe har prestert å sette landet i.

Det som tidligere var et av Afrikas mest velstående nasjoner har på få år endt opp som en nasjon der nesten halvparten av landets befolkning trenger FN-støtte og hvor 80 prosent lever i fattigdom.

Landets inflasjon er nå verdens desidert høyeste med svimlende 231 millioner prosent, noe som gjør at det stadig blir introdusert nye sedler med latterlig mange nuller.

Les mer her: Innfører 100-milliardersseddel

Stigende norsk inflasjon
Men selv om konsumprisene i Norge ikke har opplevd en like sterk økning siden desember 1988, der kjerneinflasjonen økte med 3,1 prosent siste tolv måneder, er det liten fare for at Norge vil oppleve den samme ulovlige handelen som nå skjer i Argentina.

Les mer her: - Renten skal ned

Etter at finanskrisen slo til for fullt har prisene på flere typer metall, som benyttes i myntproduksjon, stupt i verdi. På metallbørsen i London selges både aluminium og kobber nå vesentlig billigere enn ved starten av året, samt at begge nesten har halvert seg i verdi siden sommeren.

Årsaken til dette skyldes i hovedsak spekulasjon om at både den amerikanske og den kinesiske økonomien vil svekkes, noe som igjen vil gå ut over etterspørselen etter metallene.

Les mer her: Pengene stuper i «verdi»

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere