NA24.no

Her går ministeren på Facebook - i 10.000 fots høyde

Foto: Foto (Facebook)
Sist oppdatert:
Og dette er tidenes første Nettavisen-artikkel skrevet og sendt fra lufta.

IN THE AIR (Nettavisen): Er du en av dem som har savnet internett på flyturen? Nå blir det en slutt på dette.

Norwegian tilbyr nemlig fra nå av trådløs internettilgang på flere av sine fly.

Se video lenger ned i saken.

- Her åpner jeg nettet
Tirsdag formiddag ble nettet offisielt åpnet av fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

Nettavisen var med på flyturen, som startet klokken 10.

I strålende solskinn fikk både ministeren og invitert presse teste det nye nettet, til begeistring fra Aasrud, som raskt publiserte en melding på sin Facebook-profil:

- Her åpner jeg Norwegians trådløse fly Internett. Bra at et norsk selskap er først i Europa med et slikt tilbud!, skrev hun under turen på Facebook.

Artikkel sendt fra lufta
Etter å ha tatt av fra Oslo lufthavn Gardermoen, og etter å ha passert 10.000 fots høyde, ble nettet slått på. Dermed var det bare å slå på laptopen, koble seg til internett og begynne å skrive på denne artikkelen.

Kort tid etter kunne tidenes første Nettavisen-artikkel som er skrevet i lufta publiseres.

Tjenesten bygger på et satelittbasert trådløst nettverk, noe som fungerte greit til vanlig surfing og sjekking av e-post under den timelange flyturen.

Noe tregt var det dog, men dette kunne jo ha noe med at alle journalistene skulle sende ferske bilder fra flykabinen ned til bakken.

SE VIDEO: Rigmor Aasrud på nett i lufta:

40 fly i løpet av 2012
- Vi blir da det første flyselskapet i Europa som tilbyr internett på rutene. Dette er en løsning som vi kommer til å installere på alle flyene våre, sa it-direktør Hans Petter Aanby i Norwegian da nettet ble åpnet.

Allerede i år vil mange fly få internettingang.

- I år så installerer vi på 21 fly før sommeren, og så fortsetter vi da neste år og utover etter hvert som nye fly kommer. Alle flyene de får dette montert på vår tekniske base i Stavanger, fortalte Aanby til pressen og statsråden.

I løpet av 2012 er Norwegians plan å ha om lag 40 fly med internettilgang.

- Selve systemet består i at vi har en antenne som kommuniserer med en satelitt, som igjen kommuniserer med service vi har på bakken stående i Tyskland. Deretter går signalene videre ut på internett, sa Aanby videre.

Aasrud: - Det er ekstra stas
Aasrud sa hun var glad for å kunne åpnet nettet.

- Det er veldig hyggelig for meg å få lov til å være her i dag, for å være med på åpningen av internett inni et fly. Og jeg synes det er ekstra stas at det er et norsk flyselskap som er først i Europa med en sånn tjeneste, sa Aasrud i flyvertinnemikrofonen.

Statsråden tror mange vil få nytte av dette.

- Jeg er sikker på at det er mange flere enn meg som kommer seg til å glede seg over at en kan bruke internett om bord på fly. Og jeg er jo ansvarlig for regjeringens bredbåndspolitikk, og der ser vi jo at vi er blitt et folk som bruker mye internettjenester. Ni av ti norske husstander har internettilgang og bruker bredbånd, og jeg tror at mange vil kunne ha nytte av også å bruke bredbånd i fly, sa Aasrud, og la følgende til før hun trykket på en knapp og åpnet nettet:

- Jeg tror det vil øke produktivitet og effektivitet i næringslivet, vi kan bruke sosiale medier som vi etter hvert er blitt ganske avhengige av, og det kan være både hyggelig og nyttig, sa hun.

SE VIDEO: Aasruds åpningstale:

- Gratis en god stund
Men du kan ikke surfe under hele flyturen. Ved avgang og landing må datamaskinen, mobiltelefonen eller Ipad-en din fortsatt være avskrudd. Via en høydemåler blir nettilkoblingen skrudd på, først over 10.000 fots høyde.

- For kundene betyr dette nå at de kan bruke internett når de er ute og flyr, og man kan da jobbe, sende e-mail, man kan surfe nyheter, være på sosiale medier eller man kan gjøre andre ting man pleier å gjøre når man er på nettet, sa Aanby.

Tjenesten er foreløpig gratis.

- Når det gjelder prisingen av dette, så vil det være gratis en god stund framover. Hvordan det blir etter hvert har vi ikke planlagt ennå, men vi kommer til å følge de samme prinsippene som er for nett på bakken, fortalte Norwegians it-direktør.

SAS har tidligere tilbudt internett på fly, men dette forsvant i 2007. Men også på SAS-fly skal dette nå relanseres, først på innenriksflygninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere