NA24.no

(Scanpix)

Her gir hun høyere rente

Sist oppdatert:
- Bruker for mange milliarder, er beskjeden.

- Regjeringen bruker for mange oljemilliarder på statsbudsjettet, noe som gjør den norske kronen farlig sterk, mener NHO-sjef John G. Bernander.

Regjeringen overgår handlingsregelen med 44,6 milliarder kroner, og bruker 14,6 milliarder kroner mer enn i 2009. Det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet er dermed kommet opp til 148,5 milliarder kroner. Dette er en økning på 14,6 milliarder kroner fra 2009, og det er mer ekspansivt enn tidligere antatt.

- Vil kunne bidra til høyere rente
Makroøkonomene mener økt oljepengebruk kan føre til høyere renter.

- Dette er et ekspansivt budsjett og går utover handlingsregelen, hvor krittmerket for bruken av oljepenger på sikt skal være. Det er trolig mer pengebruk enn det økonomene ventet, som hadde håpet på et mer nøytralt budsjett siden vekstomslaget er bekreftet. Veksten ventes å bli høyere neste år, og arbeidsledigheten forverrer seg langt mindre enn ventet. Samlet og isolert sett vil dette kunne bidra til høyere rente, sier makroøkonom Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Økonomene i DnB Nor Markets mener også at dette er et ekspansivt budsjett, etter rekordstimulansen i 2009.

De peker på at det fortsatt er stor avstand til handlingsregelen på fire prosent for bruk av oljepenger, noe som krever strammere budsjett fremover.

- Norges Bank anslo i forrige pengepolitiske rapport at finanspolitikken vil være nøytral for årene 2010-2012. Det kan dermed se ut til at budsjettet ligger litt på den ekspansive siden og dermed trekker litt i retning av høyere renter. Betydningen er trolig neppe stor. Oppsving i innenlandsøkonomien og en industri som sliter med stadig sterkere krone er en utfordring for Norges Bank, og budsjettet gir ikke noe hjelp i så måte, skriver DnB Nor Markets.

Nordea Markets mener statsbudsjettet vil føre til økt rente.

- Dette vil føre til at Norges Bank hever sine anslag for veksten i fastlandsøkonomien neste år. Dette vil også medføre en opprevidering av Norges Banks rentebane, sier seniorøkonom Erik Bruce.

Tappes for konkurranssekraft
NHO frykter for de eksportavhengige bedriftene, og er redd for en videre kronestyrking.

- Nå ligger kronekursen rett under en historisk toppnotering og en fortsatt styrking vil tappe norsk næringsliv for viktig konkurransekraft. Det er bedriftene som konkurrer med utlandet som er hardest rammet av krisen og som også taper mest på et ekspansivt statsbudsjett, sier Bernander.

- Regjeringen sier selv i Soria Moria II-erklæringen at for å opprettholde og styrke velferden er det nødvendig med en sterk konkurranseutsatt sektor. I 2008 kostet det 41 prosent mer å produsere varer og tjenester i Norge i forhold til andre vestlige land. Dette har fortsatt i feil retning og stadig sterkere krone gjør at vårt kostnadsnivå nå er hele 46 prosent høyere. Dette budsjettet legger et press på Norges Bank til å øke renten unødig mye, sier NHO-sjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere