NA24.no

Her har alle vunnet i lotto

Utsikt over Hammerfest.
Utsikt over Hammerfest. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
Verdens nordligste by™ kan se virkelig lyst på livet.

Etter mange år med fraflytting og vanskelige tider, kan det se ut som vår nordligste landsdel går lysere tider i møte.

Opp mot 500 millioner fat olje kan man vente at blir hentet opp fra havbunnen utenfor Hammerfest, ifølge Statoil. Det såkalte Skrugardfeltet.

- Mulighetene i nord står i kø, både på grunn av Statoils utbygging av Snøhvitfeltet (første gassfelt i Barentshavet) som ble satt i drift i 2007, Eni Norges utbygging av Goliatfeltet (første oljefelt i Barentshavet) som kommer i drift i 2013, funnene av oljefeltene Skrugard og Havis. Det er også meget stor interesse fra oljeselskapene for å lete etter olje/gass i området, sier plan- og utviklingssjef Odd Edvardsen i Hammerfest kommune til NA24.

- Siden 1980 er det kun gjort tre drivverdige funn i Barentshavet, men verdien av Skrugard er så stor at det veier opp for mer enn 30 års letevirksomhet, sier letedirektør i Statoil, Knut Harald Nygård til NRK.

Gjelsten og Hagen investerer
- Folketallet har økt, unge folk med høy kompetanse har flyttet tilbake til byen, vi har fått en «sunnere» befolkningssammensetning men stor økning i aldersgruppen 20 - 40 år. Kommunens økonomi har blitt betraktelig bedre, og det har derfor vært å mulig med en storstilt utbygging og renovering av skoler, barnehager, kulturhus, forskjønning og generelt bedre kommunale tjenester. Vi ser ingen grunn til at denne utviklingen skal stoppe, snarere tvert i mot, sier Edvardsen.

De store funnene i Barentshavet fører til at bybildet i Hammerfest, som har fått eneretten til varemerket Verdens nordligste by tross at Honningsvåg ligger lenger nord, i framtiden vil preges av nye boligkomplekser og byggeplasser.

Det legges dessuten til rette for utbygging av moderne infrastruktur, og nye investorer viser interesse for den lille byen i nord.

Og det er ikke hvem som helst som investerer.

Stein Erik Hagen og Bjørn Rune Gjelsten har sikret seg kremeiendommen ved havgapet i Hammerfest. De kom ifølge DN tidlig, pekte på indrefileten og la pengene på bordet.

Nå vil de bygge et supermoderne kontor- og hotellbygg i Hammerfest. Investeringen er rundt en milliard

- Det er alltid spennende med ny aktivitet i et område, sier Gjelsten til DN.

Store shippingmuligheter
I tillegg til oljefunnene i Barentshavet, så kan også klimaendringene være med på å prege fremtiden for Nord-Norge og resten av landet i tiden som kommer.

- En åpning av nordøstpassasjen vil medføre en mye kortere reiserute fra Europa til de store markedene i Asia. Dette vil medføre en betydelig økt skipstrafikk forbi vår kyst, og vil kunne gi store ringvirkninger for Nord-Norge/Finnmark, ifølge plan- og utviklingssjef Edvardsen.

Laurence C. Smith er professor fra UCLA og har skrevet bok om hvordan verden vil se ut i 2050. Han spår en lysende framtid for Norge

- Land utenfor Norden vil merke klimaforandringene i større grad. Mens det i de arktiske områdene vil bli mindre havis, noe som vil føre til større shipping-muligheter i området. Dette er en av grunnene til den økonomiske veksten vi vil se i disse landene – også i Norge, som ikke i stor grad er påvirket av havisen, men som vil dra fordeler av økt shipping, sier han til NRK

Ny oljehovedstad?
Plan- og utviklingssjenen i Hammerfest både tror og regner med at oljeinntektene vil komme byen til gode.

- Hammerfests framtid er svært spennende, og jeg er helt sikker på at vi vil oppleve en rivende utvikling også framover. Petroleumshovedstad blir vi nok aldri, men petroleumshovedstaden i Nord-Norge må vi vel kunne sies å være allerede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere