NA24.no

Her herjer kriminelle

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er et omfattende kriminelt nettverk på Aker Brygge og Oslo vest, mener Økokrim.

- Det er et miljø knyttet opp mot Aker Brygge og på Oslo vest som driver mye økonomisk kriminalitet. Dette nettverket er tettere knyttet opp mot tradisjonell kriminalitet enn det som er vanlig i tradisjonelle økonomisaker, sier Ellen Kittelsbye, analytiker i Økokrim til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

I dag offentliggjorde Økokrim en trendrapport for økonomi- og miljøkriminalitet. Kittelsbye har skrevet rapporten, og forklarer at «Aker Brygge-miljøet» nå har en veldig tett sammenblanding mellom økonomisk og tradisjonell kriminalitet.

Kittelsbye sier at utbytte fra svart økonomi, typisk tradisjonell kriminalitet, ofte blir gjeninvestert i ny kriminalitet. Slik er det ikke i «Aker Brygge-miljøet». Her blir pengene i omfattende grad investert i legal virksomhet.

Les også: - Politiet en flaskehals

Fra svart til hvitt
- Det er begrenset hvor mye penger du klarer å bruke på forbruk. Derfor blir mye av midlene reinvestert i legal virksomhet, forklarer Kittelsbye.

Ved å investere pengene man har tjent på kriminell virksomhet i legale virksomheter, skapes det et grått marked. Ved større og større fortjeneste fra den svarte og grå virksomheten, kan mer og mer penger investeres i den legale virksomheten. Til slutt blir inntektene fra den hvite delen av virksomheten så stor at man kan slutte med kriminalitet.

- Kan bli en god forretningsmann
- Når du blander svart og hvit økonomi kan du ende opp med bare å drive legal virksomhet. Dermed kan du godt bli en forretningsmann i det hvite markedet. Du trenger ikke jobbe i den svarte delen av økonomien lenger, forklarer Kittelsbye.

Hun peker også på at inntekter fra svart virksomhet gir klare fordeler i konkurransen med andre virksomheter.

- Dermed får du en konkurransevridning i det legale markedet, og det går ut over legal forretningsdrift. Satt på spissen kan dette utgjøre større skade, enn hvis pengene ble beholdt bare i det svarte markedet, sier Kittelsbye.

Kittelsbye forteller at man har avdekket et nettverk på Oslo vest som har holdt på med denne formen for hvitvasking over lengre tid.

«Aker Brygge-miljøet»
- «Aker Brygge-miljøet» er et nettverk som tilsynelatende er med på hvitvaskingssiden, forteller Kittelsbye.

Kittelsbye er svært reservert når det gjelder å gå inn på persongalleriet i dette miljøet, eller hvor store beløp det dreier seg om. Det er likevel ingen tvil om at dette miljøet håndterer svært mye penger.

I rapporten som ble offentliggjort i dag heter det blant annet:

- I Oslo har man det såkalte «Aker Brygge-miljøet» som håndterer store pengesummer, og der deler av midlene synes å komme fra og bli reinvestert i kriminell aktivitet. Nettverket mistenkes for lånebedragerier i forbindelse med blant annet kjøp av eiendom og kunst ved hjelp av fiktive kjøpekontrakter, verditakster, lønnsavregninger og/eller konstruerte ligningspapirer.

(Saken fortsetter under bildet)

- Hvitvasker utbytte
Og det gir seg ikke der.

- I tillegg mistenkes de for investeringsbedragerier, investering i selskaper via stråmenn og bruk av finansielle instrumenter for å hvitvaske utbytte fra straffbare handlinger. Aktørene driver grå og svart virksomhet i ly av sin ellers lovlige virksomhet innen områder som blant annet investering, aksjemegling og kunstformidling. I tillegg til de finansielle aktørene består nettverket av personer som mistenkes for mer tradisjonell kriminalitet som ran, torpedovirksomhet og narkotikaomsetning, heter det i rapporten.

- Vi har dette miljøet i kikkerten. Jeg vil ikke gå inn på om dette er mer alvorlig enn annen kriminalitet, men her bygger man ned skillet mellom tradisjonell kriminalitet og økonomisk kriminalitet. Det er helt klart, sier Kittelsbye.

Etterretningsinfo blir ikke fulgt opp
I den samme rapporten kommer det fram at Enheten for finansiell etterretning (EFE)s erfaring er at informasjonen som blir gravd fram ikke alltid blir fulgt opp.

«disse sakene ikke eller i liten grad blir prioritert fordi politidistriktene/særorganene er belagt med pågående saker. Dette er etter vår erfaring en utfordring for de fleste etterretningsmiljøer i politiet. Økt etterretningsaktivitet og derigjennom økt kunnskapsgrunnlag/informasjonstilfang medfører større utfordringer for politiet siden allerede anmeldte lovbrudd også må følges opp i tilstrekkelig grad.»

- Uheldig
Kittelsbye synes det er uheldig at politiet ikke har ressurser til å følge opp etterretningsinformasjon.

- Det er en utfordring for etterretningsmiljøene at man ikke får avsetning på informasjonen. Det er klart at det er mye informasjon som blir til saker. Men når vi jobber med å grave opp ting, ønsker man at dette blir gjort noe med. Det er et spørsmål om ressurser og om prioritering internt i politiet, sier Kittelsbye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere