*Nettavisen* Økonomi.

Her jobber de minst i Norge

Verran kommune Foto: Verrran kommune

– Vi er absolutt ikke late, sier ordføreren i Verran kommune. Se rangeringen av landets 430 kommuner!

16.10.09 19:41

Folketrygdens utgifter øker med 30 milliarder kroner mer i 2010 og er det enorm forskjell mellom landets 430 kommuner på hvor mange som er sysselsatt.

SSB-tall fra 4. kvartal 2008 viser at mens bare tre av fem jobber i Verran kommune i Nord-Trøndelag, er over fire av fem sysselsatt i Bjerkreim kommune i Rogaland. Mellom disse to ytterpunktene ligger landets øvrige kommuner.

Se hele lista her.

– Mange eldre
Frank Christiansen (Ap) har vært ordfører i kommunen med nær 3000 innbyggere siden 2007. Sysselsettingsgraden på 60,3 prosent er den laveste i landet, men ordføreren avviser at det er fordi at folk i kommunen er late.

– Nei, vi er absolutt ikke late. Det lave tallet er nok et uttrykk for at det bor mange eldre mennesker i kommunen, sier Christiansen til Nettavisen.

LES OGSÅ:- Smittsomt å være ufør

Han forteller at det er en god del innpendling til kommunen – særlig til lederstillinger, at den mekaniske industrien i kommunen går godt og at rundt 300 polske arbeidstakere har blitt boregistrert i kommunen de siste årene.

– På tross av finanskrisen ansetter industrien her stadig folk, sier Christiansen til Nettavisen.

La ned jerngruva
Hjørnesteinsbedriften Fosdalens Bergverk ble lagt ned på slutten av 90-tallet. Gruva hadde på det meste 600 ansatte, forteller ordføreren.

– Da var det en god del mennesker som ble uføretrygdet, sier Christiansen.

LES OGSÅ:Alle skal med – på trygd

I 2007 var andelen uføre i alderen 16 til 66 år på 15 prosent i Verran, noe som lå 50 prosent over landsgjennomsnittet på cirka 10 prosent.

– Professor Victor Norman ved NHH mener at det er typisk at mange blir uføre i stedet for arbeidsledige når store bedrifter i Distrikts-Norge nedbemannes. Har det skjedd i Verran?

– Det ligger nok noe i det der, at det har med år og alder å gjøre og at det det kan være tungt for folk å flytte på seg, sier Christiansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjeerkreim kommune

– Har arbeidsmoral
Marthon Skårland (H) er ordfører i jobbkommune nummer én her til lands. I Bjerkreim er sysselsettingsgraden på over 83 prosent.

– Vi er en liten kommune med bare 2500 innbyggere, men vi har kort vei Eigersund, Sandnes, Klepp, Bryne og Sola. Vi har en stor grad av utpendling til kommunene rundt oss, sier Skårland til Nettavisen.

I Bjerkreim er bare 8,4 prosent av befolkningen uføretrygdet, så også her er det stor forskjell mellom Bjerkreim og Verrran. Det er dobbelt så vanlg å motta uføretrygd i Verran som i Bjerkreim.

– Bjerkreim er en jordbrukskommune og de som vokser opp her er vant med å jobbe fra de er unge. Jeg tror at årsaken til at vi har gode sysselsettingstall finnes i at vi har god arbeidsmoral i kommunen, sier Skårland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag