NA24.no

Jon Fredrik Baksaas må forklare seg.
Jon Fredrik Baksaas må forklare seg.

Her kalles Telenor-sjefen inn på teppet

Sist oppdatert:
Må forklare seg om selskapets rolle i VimpelCom-skandalen.

Nå er både Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Telenors styreformann Svein Aaser hos næringsminister Monica Mæland.

Her skal de redegjøre for korrupsjonsbeskyldningene knyttet til VimpelCom.

- Jeg kommer til å gjøre redegjøre for det som jeg kan redegjøre for eksternt. Når man sitter i et styre er det også grenser for hvor langt du kan gå i detalj, sier Baksaas.

- Jeg kommer til å redegjøre for det som jeg mener er relevant for saken. Vi har vært veldig åpne i denne saken. Vi er en minoritetseier i VimpelCom. 

Svein Aaser kan ikke avvise at det ikke har skjedd korrupsjon og peker på at de som gransker transaksjonene må få jobbe i fred.

- Det har vi ikke sagt, men vi har jobbet for å komme til bunns. Nå er det veldig viktig at alle disse kommisjonene som jobber med dette får jobbe i fred. Vi har bistått de så langt vi kan, sier Aaser. 

Amerikanske og nederlandske myndigheter er på saken, grunnet at VimpelCom er børsnotert i USA og har hovedkontor i Nederland.

- Jeg føler at vi har gjort den jobben vi bør gjøre, om det er bra nok får andre vurdere. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon. Det tror jeg er kjent for alle, sier Aaser.

Kjempesuksess
Telenor har tjent milliarder på sin investering i det russiske mobilselskapet VimpelCom.

Investeringen har vært den mest lukrative i Telenors rundt 20-årige historie med internasjonale investeringer. I dag har den en markedsverdi på vel 23 milliarder.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er på plass.


De siste dagene har norske medier vært tapetsert med hvordan VimpelCom har betalt datteren til diktatoren i Usbekistan, Gulnara Karimova, rundt 600 millioner kroner.

LES HER: Hun er landets mest forhatte

Egen granskning
Kort fortalt har VimpelCom betalt et Gibraltar-selskap kontrollert av Karimova, Takilant, for å få tilgang på lisenser. I dag har VimpelCom en markedsandel på nesten 70 prosent.

Telenor eier rundt 33 prosent av aksjene i VimpelCom og har 43 prosent av stemmene. Telenors konsernsjef, Jan Fredrik Baksaas, er en av av fire styremedlemmer i VimpelCom. De andre fem representerer den russiske oligarken, Mikhail Fridman.

I et halvt år har VimpelCom gransket seg selv. Men allerede i 2013 advarte VimpelCom at de ikke kunne utelukke korrupsjon.

- Selv om vi ikke er klar over noen pågående etterforskning av vårt selskap og vårt samarbeid med Takilant, så kan det ikke utelukkes at vi kan bli mål for etterforskning, risikerer å bli stilt til ansvar eller få skade på omdømmet, som en følge av vår relasjon med Takilant, opplyste Vimpelcom til amerikanske børsmyndigheter.

LES HER: Telenors gullkalv kan ikke utelukke korrupsjon

Svein Aaser må også stå skolerett for sin største eier.


- Kan ikke utelukke korrupsjon
I et intervju med Nettavisen for to år siden, sa Telenors tidligere konsernsjef Tormod Hermansen, at Telenor kunne sitte på en mulig bombe.

Hermansen var den som satt igang

- Man kan ikke utelukke korrupsjon, sa Tormod Hermansen til Nettavisen.

- Ikke korrupsjon i den forstand, men la meg si, at når du skal etablere deg i et slikt land, så må du ha dyktige advokater, for å hjelpe deg. Gode advokater er dyre. Og du har en del advokater som jobber på sin måte, men de leverer, sa Hermansen videre.

LES HER: - Man kan ikke utelukke korrupsjon

Telenor har hatt stor suksess med å etablere seg i noen av verdens mest korrupte land.

Ikke bare i Russland og flere av de gamle sovjetstatene, men også i Asia.

Telenor har stor suksess i Thailand, Malaysia og Pakistan samt at selskapet de siste årene har etablert seg i India og sist Myanmar i fjor.

Telenors styreformann Svein Aaser ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere