*Nettavisen* Økonomi.

Her kan det være liv

Foto: (Nasa/EPA)

En forsker har listet opp hvilke stjerner som kan tenkes å ha planeter med liv.

19.02.06 13:17

Forsker Margareth Turnbull publiserte i 2003 en liste på 17.129 stjerner hun mente kunne ha potensiale for liv. Nå har hun barbert ned listen til en håndfull verdener som hun mener er de som mest sannsynlig kan være beboelige, såkalte «habstars». Det skriver Forskning.no.

- Det er vanskelig å peke ut én stjerne som er absolutt best, sier Turnbull.

Krav til «habstars»

* De må være minst tre milliarder år gamle

* De må ikke være for store, for på for store planeter er det ikke mulig for livsviktige molekyler å eksistere

* De må ikke variere for mye. Skal liv kunne utvikle seg på en planet, må det være et rolig, stabilt miljø over millioner av år.

* De må inneholde tunge metaller. Stjerner som bare består av hydrogen og helium, vil trolig ikke kunne produsere planeter med de grunnstoffene livet trenger for å utvikle seg.

- Men presser du meg, vil jeg trekke fram Beta CVn som en god kandidat. Den er ikke sååå langt unna, heller, bare en 25 lysår, i stjernebildet Jakthundene, legger hun til, ifølge nettsiden.

Turnbulls liste skal brukes i to nye forskningsprosjekter. Et nytt nettverk av radioantenner, the Allen Telescope Array, skal lytte etter mulige intelligente radiosignaler. Et annet prosjekt er NASAs Terrestrial Planet Finder, et observatorium som skal søke etter jordliknende planeter utenfor vårt solsystem som kretser rundt en stjerne som stråler passe sterkt til at man kan se dem. Turnbulls beste kandidat for dette prosjektet, er en stjerne ved navn Epsilon Indi A.

Turnbull og andre forskere mener sjansene for å finne liv i verdensrommet er best dersom vi leter i områder der vi vet det kan eksistere. Det eneste livet vi kjenner til, er avhengig av vann og karbon. Det kan tenkes at det finnes liv som kan eksistere uten vann og karbon, men som et utgangspunkt mener forskerne det er best å se etter planeter som kan ha dette.

Hvor i galaksen kan det finnes liv? Margareth Turnbull har skåret vekk alle de dårlige kandidatene, og står igjen med en håndfull stjerner som kan tenkes å ha planeter med liv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.