NA24.no

Foto: Carina Charlotte Carlsen (NA24 Nettavisen)

Her kan du låne av deg selv

Sist oppdatert:
Bytt inn kalosjer og ski og få penger igjen.

PRINSENS GATE (NA24): En dame står i resepsjonen på Lånekontoret. Med et nervøst blikk betaler hun renter og gebyrer. Kundebehandleren åpner en brun innpakkning sakte, men sikkert. Han løfter opp noe som er pakket inn i rødt silke. Damen lener seg over disken og det ser ut som hun vil hive seg over den røde silke pakken. Kundebehandleren løfter på silken. Damen tar seg til munnen, puster ut og smiler bredt. Gullet var i godt behold.

Lånekontoret er et gammelt firma, som har pantlånt penger til folk med økonomiske vanskligheter i mange år.

Pantelån er en av verdens eldste låneformer. Du kan levere inn for eksempel en gullring og få et lån til tilsvarende pris i fire måneder.

- Da dette var mer for å hjelpe de som er virkelig økonomisk vanskeligstilt, fikk vi mange rare ting, forteller Bjørn Lundby, daglig leder på Lånekontoret, til Nettavisen NA24.

Lånekontoret har mottatt ting som paraplyer, kjoler, globuser, elektroverktøy, kalosjer, ski og trekkspill.

- Den rareste tingen vi har fått er litt vanskelig å si med alle de tingene, men kanskje en vekkeklokke, sier Lundby.

Fastpris på gull

Med et gjennomsnitt på 25.000 lån i året lånes det mest på gull. Hele 90 prosent av det som pansettes på Lånekontoret er gull, mens de resterende 10 prosentene er sølvtøy, bunader, klokker og noe kunst.

Sist uke gikk gullprisen opp og flere gullsmeder merket at pågangen for å bytte inn gull økte. Hos Lånekontoret bruker de derimot fastpris.

- Vi låner litt mindre på gullet enn det er forhandler kjøper det for. Dette er fordi vi har en viss risiko når personer leverer gullet hos oss, sier Lundby.

Med fastpris på gull følger også en fast rente, dette er på grunn av en konsensjon som ble skrevet i 1888, som firmaet er pliktig til å følge.

- Vi låner gullet ditt og du får det igjen, mens de andre kjøper gullet og det er ute av verden, sier Lundby med et smil.

Gullkunder

- Tidligere var det bare nordmenn her, men nå som vi har fått en del nye landsmenn så er det en del av de som kommer hit, og de har gull, sier Lundby.

Han forteller at i mange land bruker de gull som verdi siden de ikke kan sette penger i bank. De bærer gullet rundt armene, halsen og i poser ved brystet.

- De får kanskje en trygd og en trygdebolig, men de får ikke tv, kjøleskap eller møbler. Da kommer de hit og låner på gullet sitt og de er veldig opptatt av å ta godt vare på gullet, sier Lundby som en fornøyd med den brede kundegruppen som har oppstått de siste årene.

- Vi har alle typer mennesker, så det er veldig positivt, sier Lundby smilende.

En annen stor kundegruppe er de eldre som lever på trygd og som ikke har det så romslig. Her finnes det flere faste kunder som kommer rundt den 5-15 hver måned.

- De bytter inn for eksempel en klokke slik at de har noe å leve på i de siste dagene før trygden kommer den 20, forteller Lundby.

Den 20 kommer de til Lånekontoret, henter klokken, betaler gebyr og renter for så å komme tilbake den 5-15 for å ta opp nytt lån.

- Vi ser dem komme opp i gaten, så da tar vi frem tusenlappen og er klare, sier Lundby mens han humrer.

My gull blant innvandrere

Tidligere slet Lånekontoret med at flere kom med falskt gull og ønsket lån. De siste to årene har det imidlertid blitt mye mindre forsøk på å levere flaskt gull.

- De innførte det nye datasystemet ble det slutt på det, for da skjønte de at dette ikke var stedet å gå, sier Lundby.

Lånekontoret har et tett samarbeid med politiet. De tipser hverandre begge veier. Blandt annet har de oppdaget tyvgods flere ganger.

- Vi ønsker ikke være omsetningsssentral for tyvgods, avklarer Lundby.

Inntjening

Lånekontoret har i gjennomsnitt 25.000 lån i året og gjennomsnittlig lånes det for 8000 kroner per lån.

Helt siden 1888 har Lånekontoret fulgt en konsesjon, som sier at Lånekontoret ikke skal ha noe "særlig overskudd".

- Vi tjener penger på renter og gebyrer, sier Lundby.

Det de får i overskudd etter auksjoner går i første rekke til kunden selv. Hvis ikke kunden henter pengene går de til humanistisk veldedighet.

- Av de lånene vi har så er det 97 prosent som blir hentet og bare 3 prosent går til auksjon, forteller Lundby som mener det er en veldig liten andel som går til auksjon.

Det velfylte trekkspillet

Hos Lånekontoret kan du pansette en ting og betale ned lånet etter fire måneder. Så kan du sette opp et nytt lån på samme tingen. Når lånet har gått ut har du seks uker på å hente tingen. Hvis du ikke henter det i tide blir tingen solgt på auksjon.

Lundby forteller Nettavisen NA24 om en historie da en person tok opp lån på et trekkspill.

- Kuden tok opp lån på trekkspillet flere ganger. Til slutt kom ikke kunden tilbake og når vi åpnet det, før det skulle på auksjon, var den full av telefonkataloger. Hehe, så da var vi lurt. Sånn skjer, forteller Lundby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere