*Nettavisen* Økonomi.

Her kan du sjekke selvangivelsen

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Nå er tallene klare fra skatteetaten.

22.03.11 15:27

Tirsdag er skatteoppgjøret klart fra skatteetaten. Klokken 07.30 åpnet Skatteetaten tilgangen til selvangivelsen på nett og på morgenen tirsdag har pågangen vært så stor at nettsiden har problemer.

På Skatteetatens hjemmesider ligger denne meldingen ute i øyeblikket: "På grunn av stor trafikk i Altinn vil flere ha problemer med å få tilgang til Skatteetatens tjenester i Altinn"

Her sjekker du selvangivelsen

Slik logger du inn:
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille her

Pengene kommer senere
Det endelige Skatteoppgjøret kommer enten i juni, august, september eller oktober året etter inntektsåret.

Skatteoppgjøret inneholder opplysninger om hvilken formue og inntekt det er beregnet skatt av, hvor mye arbeidsgiveren din har trukket i skatt, og om du har betalt for mye eller for lite skatt.

Nytt av året er altså at, i tillegg til skatteoppgjørene i juni og oktober, vil det også sendes ut oppgjør i august og september.

Fem ting du bør sjekke
Ifølge advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, er det i tillegg til ligningstallene viktig å sjekke opp fem ting. Her er hennes liste:

* Sjekk at boligdataene, altså boligtype, byggeår og areal, er riktige. Hvis du betaler formuesskatt sjekk ligningsverdien. Den skal ikke overstige 30 prosent av reell markedsverdi.

* Pass på riktig skatteklasse. Enslige forsørgere og gifte som forsørger ektefelle har krav på klasse 2. Skatteklassen finner du rett under fødselsnummeret ditt.

* Kontrollerer at lønn og andre inntekter er ført opp.

* Ta fram sjekklisten over de vanligste fradragene og se om noe kan være aktuelt. Eksempler: Rentefradrag, reisefradrag, foreldrefradrag.

* Sjekk om det er ting du har glemt fra i fjor eller forfjor som kan tas med i årets selvangivelse.

Ny ligningsverdi på bolig
- Det mest spesielle i år er at svært mange får ny ligningsverdi på boligen. Den nye ligningsverdien er basert på opplysninger skatteyterne selv har sendt oss. Dersom du mener likningsverdien oppført på den kommende selvangivelsen er for høy kan du kreve å få satt ned likningsverdien ved å dokumentere markedsverdien på boligen, opplyser informasjonsrådgiver i Skatteetaten Eva Karin Dahle Rabben.

Kravene til dokumentasjon for å endre likningsverdien er de samme som før. Dokumentasjonen må være fra 25. juni 2010 eller senere.

Godkjent dokumentasjon av markedsverdi er:

* takst fra kvalifisert takstmann

* verdivurdering fra eiendomsmegler som har kjennskap til distriktet

Et alternativ er å dokumentere observerbar markedsverdi, dvs. det eiendommen eller en tilnærmet lik eiendom i samme område ble solgt for.

På Skatteetatens nettsider finner du flere god råd og tips til årets selvangivelse:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.