NA24.no

Unge nordmenn er langt mer hissig på å skaffe seg sin egen bolig, sammenlignet med våre naboer.
Unge nordmenn er langt mer hissig på å skaffe seg sin egen bolig, sammenlignet med våre naboer. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

Her knuser unge nordmenn våre naboer

Men ny frykt kan endre det.

Nettavisen skrev i forrige uke om 19 år gamle Marita som til og med skaffet seg egen bolig som enslig student.


Og på dette området er nordmenn i en særstillig i Norden.

Nordmenn vil ha egen bolig

I en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Nordea kommer det frem at norsk ungdom er betydelig mer aktive på å komme seg inn på boligmarkedet, sammenlignet med våre naboer i Sverige og Danmark.

Mens 24 prosent i alderen 18-29 år har kommet seg inn på boligmarkedet her i landet, er tilsvarende tall 16 prosent i Sverige og bare 8 prosent i Danmark.

Skattesystemet gjør det attraktivt

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener denne forskjellen har sine helt naturlige årsaker.

- Nordmenn stuper inn i boligmarkedet fra unge alder, og er langt mer ivrig enn våre nordiske naboer når gjelder å kjøpe seg bolig i ung alder. Det norske skattesystemet legger opp til at det er svært gunstig å eie egen bolig. Samtidig ligger det i den norske folkesjelen at man skal være boligeier, sier Reitan til Nettavisen.

Ikke nok med at skattesystemet gir gode fordeler for de som eier egen bolig, rentenivået har også gjort det svært attraktivt.

Forbrukerøkonom Elin Reitan

- De lave rentene vi har hatt de siste årene har gjort det stadig mindre lønnsomt å leie fremfor å eie, og dette har nok også bidratt til at mange har latt seg friste til å bli boligeiere i ung alder, sier Reitan.

Bør man kjøpe bolig tidlig?

Reitan mener derimot at mange unge kanskje burde ha litt mer tilbakeholdenhet med å kjøpe eget.

- Mange unge har den oppfatningen av at boligmarkedet vil «løpe fra en» om man ikke kjøper seg bolig fort nok. Men jeg vil samtidig oppfordre unge til og ikke «rushe» inn i boligmarkedet. Som ung er kanskje livet mer uforutsigbart, kanskje har du lyst til å studere utenlands ett år, eller gjøre andre ting som gjør det vanskelig å betjene et boliglån.

- Jeg er av den oppfatning at mange unge er redd for at boligmarkedet skal løpe fra en, og derfor ikke kan kjøpe seg et bosted fort nok. Men man skal tidsnok sette seg i gjeld, og det er viktig å tenke seg godt om før man gjør binder seg til en slik investering, sier forbrukerøkonomen.

Fakta: Reitans boligtips for unge

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Ikke forhast deg inn i boligmarkedet

- Jeg tror mange unge er av den oppfatning at boligmarkedet vil løpe fra en om man ikke kommer seg inn tidligst mulig. Det er viktig å huske på at som ung så er livet gjerne noe mer uforutsigbart, og skal du kjøpe bolig så bør du minimum ha ett tre- til fem-års perspektiv. La deg derfor ikke stresse med å kjøpe egen bolig.

Begynne sparing til egenkapital tidlig

- Det er viktig å ha startkapital når du skal inn på boligmarkedet, og det gjelder å starte sparingen tidlig. Å spare i BSU er svært gunstig, ikke bare får du svært god rente, men har du skattbar inntekt får du et skattefradrag på 20 prosent.

Ta høyde for renteoppgang

- Det er viktig å ikke ta opp lån man ikke makter å betjene, også når renten går opp.

Kjøp objekter som er lette å omsette selv i tråere marked

- Det er gjerne de mest ugunstige objektene som er vanskeligst å selge, og faller mest i pris, i ett tråere marked.

Kan bli gjeldsslaver

Hun advarer om at dagens boligpriser fort kan gjøre at unge personer blir gjeldsslaver.

- Norske, unge har kanskje litt å lære av våre nordiske naboer, som ikke er like ivrige etter å komme seg inn på boligmarkedet. I Sverige og Danmark er det større grad av regulering av leiemarkedet, og det har nok gjort sitt til at de unge ikke haster inn i boligmarkedet like fort som vi nordmenn.

Og skal vi tro tallene fra TNS Gallup er det også flere som ser ut til å trekke i den retning.

På bare ett år har prosentandelen i Norge gått ned fra 29 til 24 prosent, mens den har økt noe i Sverige.

- Dette tror jeg er en direkte effekt av Egenkapitalkravet, og mediefokuset rundt dette. Undesøkelser viser at stadig flere skjønner viktigheten av å spare i BSU, og foreldrehjelp er for mange eneste utvei. Men med kraftig vekst i boligprisene når mange et smertepunkt. Det er grenser for hvor mye de unge rekker å spare og hvor mange foreldre som kan sette egen økonomi i spill.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere