Her kommer den norske gullsonen

Foto: Kåre M. Hansen (Dagbladet Finnmarken)

Denne uken ble det «njet», men ordfører Linda Beate Randal er overbevist om at norsk gullsone kommer.

27.04.10 21:55

Tirsdag kom avtalen om den norsk/russiske delingslinjen i Barentshavet på plass, men en annen viktig avtale må ennå vente.

- Det er en historisk dag, og det er en avklaring på 40 år med uløste spørsmål. Det fortjener en plass i historien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen.

Derimot ble det ingen avtale om en annen viktig sak: Visumfri sone i Finnmark.

Ordfører Linda Beate Randal (Ap) i Sør-Varanger er likevel overbevist om at avtalen kommer. En avtale som vil gjøre grensen mot Russland til en gullsone, og Kirkenes til Norges nye Stavanger.

Sort gull
Årsaken er det enorme Stockmanfeltet som russerne utvikler utenfor kysten av Murmansk. Et gassfelt som trolig er langt større enn feltene utenfor norskekysten. Totale kostnader for utvikling av feltet er beregnet til 147 milliarder kroner. Gullsonen kan gi norske bedrifter en større del av denne kaka.

- En visumfri sone vil gjøre at norske bedrifter kan etablere seg på norsk side og lettere bli godtatt i av russerne, forklarer ordfører Randal.

Kjempefordelen i Kirkenes
Russiske myndigheter har sagt at det skal være mest mulig russisk arbeidskraft i Stockman-prosjektet. En visumfrie sone vil gjøre at norske bedrifter kan ansette russiske arbeidere som kan pendle over landegrensen. En norsk bedrift med norsk oljeteknologi og russiske arbeidere vil langt enklere få kontrakter i Stockman-feltet.

- Så dette vil bli gull for dere også?

- Ja , det blir jo det. Det er kjempeviktig for oss også, men dette er først og fremst viktig for Norge. Jeg har blitt invitert til Stavanger, og der vender de øynene nordover for det er der ressursene er, sier Randal og legger til.

- Fordi vi ligger der vi ligger har vi også den beste kompetansen på næringssamarbeid med Russland, og vi har god kompetanse på russisk kultur og språk. Åtte, ni prosent av innbyggerne i Kirkenes er jo russere, og de har fått norske barn og ektefeller, sier Randal.

Avtalen kommer
I to år har norske og russiske myndigheter jobbet med avtalen om en visumfri sone ved den norskrussiske grensen. Denne sonen skal gå tre mil inn i hvert land. Beboerne innenfor denne sonen skal kunne bevege seg lett over landegrensene. For innbyggere i Kirkenes betyr det lettere tilgang til blant annet byen Nikel som ligger tre mil fra Kirkenes.

- Vi er helt sikre på at avtalen kommer. Vi har vært med på forarbeidene hele tiden, og dette er en avtale som begge land ønsker. Du må huske perspektivene her. Dette er to meget ulike land, og å forhandle med russerne er vanskelig, og det tar tid, men jeg er ikke i tvil om at det blir en avtale, sier hun.

Psykologisk effekt
Brandal mener også at en visumavtale vil ha stor psykologisk effekt i det videre samarbeidet med Russland.

- Det har vært veldig utfordrende å etablere seg i Russland for å si det mildt. En visumavtale vil kunne være med å presse på for å se på flere avtaler og regler som kan gjøre det enklere for begge parter i forretninger, sier hun.

Her ser hvor den norske gullsonen vil komme. Avmerket er også byene Kirkenes, Nikel, Murmansk og Stockmanfeltet.

HTML EMBED

View Norsk gullsone in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag