Gå til sidens hovedinnhold

Her koster champisen 250.000

«Hvordan i all verden overlever du på 25 millioner dollar?» Bli med på klubben der finansfiffen feirer sine feite bonuser.

LONDON (NA24): Innenfor de store sorte dørene til nattklubben Movida i Londons Soho brukes det seriøst mye penger.

NA24 - din næringslivsavis

Det er først og fremst hit eliten av meglere og banksjefer, direktører i hedge-fond og IT-vinnere går for å feire utbetaling av bonuser fra sine arbeidsgivere i City, Londons finansdistrikt. Det er i disse dager bonus-sjekkene, som kan variere fra 10 til 200 millioner kroner, heves i bankene og spesielt på fredager må man ha status som god kunde få plass i Movidas VIP-avdeling.

Amerikanske filmstjerner
Movida er også i skuddet for verdens A-kjendiser, både de som bor i London og spesielt amerikanske filmstjerner i byen. Sett fra utsiden ser det ut som om de mest kjente blir bukket inn og behandlet med stjerne-status - i hvert fall blir de fotografert når de forlater stedet. Men det er i grunnen et kunstig bilde av statusen blant gjestene inne i selve klubblokalet.

Det er her eliten blant «The Bonus Boys» praktiserer konkurransen om å bruke mest mulig penger i løpet av en sen kveld og natt. Eller som Movida-direktør Amonn Mulholland så fortreffelig formulerte seg under NA24s heller måteholdne visitt:

- Kjendiser interesserer meg egentlig ikke – de forventer å få alt gratis.

Champagne-krig
En betegnende scene fra nattens berusende virkelighet:

Skuespiller Jamie Foxx ble en gang offer for bonus-eliten da han ved en forveksling havnet i en champagne-krig i Movidas VIP-avdeling. Krigen var ikke verre enn at den gikk ut på å kjøpe og drikke mest mulig av stedets dyreste champagne. Det var der Foxx fikk en henvendelse han aldri glemmer.

En av City-gutta kom med en typisk og bombastisk nattklubb-retorikk:

- Mr. Foxx, du jobber i Hollywood. Hvor mye tjener du i året?, spurte mannen.

- Omkring 25 millioner dollar, svarte filmstjernen.

- 25 millioner..! Hvordan i all verden overlever du på et slikt beløp?, var den historiske tilbakemelding.

Det hører med til historien at Jamie Foxx og hans venner ble sittende i VIP-avdelingen. I et forsøk på å dekke over fornærmelsen sendte den samme megleren seks flasker med Cristal champagne over til amerikanerens bord.

Den gylne sirkel
Movida har 28 bord i VIP-avdelingen og alle er normalt opptatt hele uken. De beste kundene får plass ved bord nummer en til nummer syv, i området som treffende nok er døpt «Den gylne sirkel». Her vet gjestene at de må bruke minst 40.000 kroner per person i løpet av en kveld i uken, et beløp som øker til 120.000 fredag og lørdag. Det påstås at kunde nylig blåste hele 89.000 pund, eller vel 1,1 millioner kroner på en kveld, noe som inkluderte to flasker ettertraktet Cristal champagne til 24 000 pund, eller mer enn en kvart million kroner, per flaske.

Bord nummer seks er mest ettertraktet fordi det her er plass til opptil 25 personer. Det sies at en kunde forhåndsbestilte 100 flasker dyr champagne, men det meste ble påspandert gjester som i løpet av kvelden ble invitert til dette bordet.

- Enkelte kvelder kan det se ut som om det foregår et verdensmesterskap i champagne-drikking når grupper som etter beste evne prøver å utkonkurrere hverandre, forteller en stamgjest.

Da vi var innom stoppet musikken flere ganger for å avspilling av fanfarer når en gjest kjøpte en ekstra dyr champagne, samtidig som strømmen av vakre kvinner med invitasjon til disse bordene øker utover kvelden.

Harmløse og spandable
Det virker det som om det er om å gjøre å bruke mest mulig penger, ikke nødvendigvis drikke mest mulig alkohol. Derfor beordrer rike gjester ofte svært dyre champagne-flasker, samtidig som det er en intern konkurranse om å sikre seg de beste og mest prestisjefylte bordene i VIP-avdelingen.

«The Bonus Boys» er stort sett harmløse og spandable overfor ansatte og andre gjester, og til tross for det som synes å være en endeløs strøm av alkohol er det sjelden bråk og overberusende gjester på Movida.

Movida er ikke det eneste sted i London der mye penger brukes. Klubber som Aura, Paper og Aviva har sine velsituerte stamgjester. Den japanske Kyoto-restauranten Umu går for å være en av de fire dyreste restauranter i Storbritannia, og kan tilby et måltid som koster vel 2000 kroner – vin ikke inkludert.

Absurd sløseri
For mange utenforstående vil slikt forbruk gi inntrykk av absurd sløseri. Det kan godt hende at de som bruker enorme summer på kald og dyr champagne både har verdighet, anstendighet og er smarte nok til å holde seg til en viss anonymitet, men man kan ikke la være å tenke på at dette simpelthen er vulgært, en smule galskap og oppsiktsvekkende lite kult. De som tjener gode penger på forbruksgleden er selvsagt uenige i en slik beskrivelse

- Disse guttene er supersmarte. Penger er deres profesjon og de sjekker alltid regningen svært nøye. Vi faller aldri for fristelsen til å gjøre regningen dyrere enn den er, men til gjengjeld får vi betydelig med tips. Våre gjester er blant Londons rikeste menn, sier en fornøyd servitør.

Og alle med kredittkort er menn. Siden Movida åpnet i 2005, har stedet aldri opplevd at en kvinne har betalt en stor champagne-regning i VIP-avdelingen.

Skytes fra lommeboken
Londons mangfoldelige underholdnings- og natteliv har alltid hatt tilbud for de super-rike. Men det var en tid da nattelivet besto av en fascinerende miks av feinschmeckere, underlige originaler og festløver. Den gang rådyr mat var for gourmeter og champagne ble drukket som en chic fornøyelse – ikke som en sportsgren.

Det var heller ikke gorilla-lignende menn med steroider i armene som holdt VIP-avdelingen skilt fra kjedelige proletarer. Dersom klubbeieren ikke likte snittet på dressjakken, kom du ikke inn – uansett hvor rik og berømt du var.

For å beskrive forskjellen enkelt: I Londons natteliv ble det på 80- og 90-tallet skutt fra hoften. I dag derimot, skytes det fra lommeboken.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk