NA24.no

Her mister Norge en mann landet trenger

Bjørn Olav og Emily Langslet
Bjørn Olav og Emily Langslet Foto: Privat.
Sist oppdatert:
Amerikansk-norske Emily (22) får ikke komme til Norge og ektemannen Bjørn Olav (20).

Etter at Nettavisen NA24 publiserte saken om Roar og thailandske Angkana har reaksjonene vært sterke. Mange har henvendt seg med lignende historier. Regjeringens inntektsregler for familegjenforening sørger for at mange nordmenn mister muligheten til et familieliv.

I historien om Angkana og Roar fortalte vi at parets syv måneder gamle Kjell-Markus må belage seg på et liv med kun én av foreldrene til stede. Pappa Roar Walther Johansen tjente nemlig for lite i inntektsåret 2011. Konsekvensen av for lav inntekt var at kjæresten og mamma til Kjell-Markus, thailandske Angkana Nakoon, på kort varsel ble kastet ut av Norge.

Les saken Kjell-Markus (7 mnd.) må leve uten mamma - pappa tjener for lite her.

I dag forteller vi historien om 20-år gamle Bjørn Olav Langslet og hans norskamerikanske kone Emily (22).

Giftet seg i California
Bjørn Olav møtte Emily i statene og giftet seg i Emilys hjemby i California i september 2012. Etter giftermålet ble de enig om at de ville etablere seg i Norge sammen.

De hadde ikke regnet med at det ville by på problemer da begge snart er ferdig utdannet, Bjørn Olav som elektriker og Emily vil gjerne jobbe i barnehage.

Fikk avslag i romjula - måtte ut 4. januar
Emily kom hit til Norge i oktober 2012 og paret søkte familieinnvandring i desember.

- Emily og jeg fikk dårlige nyheter i romjula. 29. desember mottok vi avslag fra UDI om oppholdstillatelse for ektefelle med utreisefrist for Emily 4. januar. Årsaken var at jeg ikke hadde tilstrekkelig inntekt, sier Bjørn Olav.

KJENNER DU TIL LIGNENDE SAKER? TIPS NETTAVISENS JOURNALIST!

Han var klar over inntektskravet, men hadde merket seg uttalelser fra justisminister Grete Faremo tidliger i 2012 om at det skal være større mulighet for å gjøre unntak der inntektskravet fra tidligere år ikke er tilstrekkelig men det fremtidige inntekskravet er oppfylt.

Snart ferdig elektriker med fagbrev
Bjørn Olav er snart ferdig utdannet elektriker. Et yrke med skrikende mangel på fagfolk i Norge.

- Jeg har gått to år på yrkeskole og to og et halvt år i lærebedrift for å få fagbrev. Men ifølge konsulenten i UDI var ikke elektrikerlærling noe som ville gi fritak. UDI gir bare fritak fra inntekskrav til folk med høyskoleutdanning, sier Bjørn Olav.

Han føler reglene og vedtaket er urettferdig og forskjellsbehandling av mennesker.

- Selv om jeg ennå er lærling jobber jeg og betaler betaler skatt. Inntekten min øker gradvis ettersom jeg som lærling øker i lønn hvert halvår. Og som ferdig elektriker vil jeg heve en bra lønn, trolig mer enn det dobbelte av regjeringens inntektskrav, sier Bjørn Olav.

Emily Langslet.

Han reagerer også på et annet punkt i UDIs avslag.

Ganske norsk
- De skriver at Emily ikke har noen særlig tilknytning til Norge. Vel, vi er jo faktisk gift, og jeg er norsk hallingdøl fra Buskerud. I tillegg har Emily har norsk slekt i blodet. Begge besteforeldre på morssiden er norske, bestefaren var født i Norge mens bestemoren er født i Nord Dakota av norske emigranter fra Bergen. På farssiden har hun i tillegg norsk oldemor som også er født i Norge, sier Bjørn Olav.

Paret har klaget på vedtaket, men er svært usikre på resultatet.

- Blir vedtaket endelig og Emily må dra tilbake til USA regner jeg med at jeg flytter etter, noe ingen av oss ønsker skjer ettersom vi begge vil helst bo i Norge, avslutter Bjørn Olav.

Kommentar fra UDI
Områdeleder for familieinnvandringssaker i UDI, Snorre Sæther, kommenterer saken slik:

- For å hente inne en ektefelle til Norge er det en forutsetning at underholdskravet er oppfylt. Underholdskravet fremgår av utlendingsregelverket og er politisk bestemt, mens UDIs oppgave er å håndheve regelverket. Kravet innebærer at den som bor i Norge har tjent 88 % av lønnstrinn 19 siste likningsår (ca. 242.000 kr). Et av formålene med dette inntektskravet er at personer som kommer til Norge skal være selvforsørget og ikke måtte være avhengig av støtte fra staten for å klare seg økonomisk, sier Sæther til Nettavisen NA24.

- I dette tilfellet har Langslet tilstrekkelig inntekt fremover i tid men i siste likningsår, som altså pr i dag er 2011, hadde han for lav lønn. Det finnes dessverre ikke noe unntak for personer som har lav lønn fordi de er lærlinger og hvilken yrkesutdanning han velger har ingen innvirkning på saken. Så fort han kan dokumentere at han også har hatt nok inntekt tilbake i tid, for eksempel hvis dette fremgår av hans selvangivelse for 2012, vil paret kunne levere en ny søknad. Saken er nå påklaget, men det er ikke tatt stilling til klagen ennå, sier Sæther.

- Meningsløst regelrytteri
Landets største fagforbund for elektrikere, El & IT-forbundet, har liten sans for behandlingen av Bjørn Olav.

- Dette er menigsløst regelrytteri. Hvert år innvilges godkjenning for 3.000 elektrikere fra ulike EØS-land. Det er skrikende mangel på fagfolk i denne bransjen og en lærling vil være nærmest garantert jobb etter endt læretid. Han får da en stilling som gir en årslønn mellom 360 00 og 600 000 kroner. Her må det være lov å appellere til sunn fornuft og et rimelig skjønn, sier forhandlingsleder i EL & IT Forbundet Jan O. Andersen til Nettavisen NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere