*Nettavisen* Økonomi.

Her rundlures kassadamen mens politiet står og ser på

«Trylle-svindlere» herjer butikker i Nord-Norge

09.08.14 10:44
HTML EMBED

(Nord24): Flere steder i Nordland og Troms har de fingernemme svindlerne slått til mot intetanende butikkansatte de siste ukene.

Se video øverst i saken!

Nordlys kjenner til flere tilfeller av svindel eller forsøk på svindel med vekslepenger i blant annet Harstad, Borkenes, Stokmarknes og Finnsnes og nær samtlige kommuner i Vesterålen.

Politiet ser alle sakene i sammenheng, og mener det er den samme omreisende østeuropeiske banden som står bak.

- Vi tror det er de samme folkene som også går på dørene til folk og selger trefigurer og bilder. De viser også fram en lapp med et budskap om at det står dårlig til hjemme, sier lensmann Bjørn Johansen på Sortland.

«Tryllet» foran politimann

For halvannen uke siden slo svindlerne til på Rema 1000 på Stokmarknes, sannsynligvis etter å ha kommet sørover fra Harstad.

Butikksjef Tommy Bergvik forteller at en østeuropeisk mann kom i kassa og kjøpte et par billige varer.

- Deretter viste han frem en bunke hundrelapper, som han ville veksle i større sedler. Bak ham i køa står en politimann og en kvinne. Politimannen sier til jenta i kassa at «nå må du følge med at du får rett antall hundrelapper», og alle står og følger med mens vekslingen pågår, forteller Bergvik.

På finurlig vis greide imidlertid svindleren å gi fra seg et mye lavere antall hundrelapper enn vekselsedlene han fikk tilbake, rett foran øynene på politimannen, den ansatte og den kvinnelige kunden i køa.

I det han går ut fra butikken, tar han med seg fire tusenlapper – to mer enn han har gitt tilbake hundrelapper for.

- Vi oppdaget ikke før dagen etter at vi manglet to tusen kroner. Dette er tryllekunstnere og en gjeng dyktige lasaroner. Det er bare å ta av seg hatten, forteller Bergvik, som ikke legger skjul på at han syns det er ergerlig å ha blitt loppet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

LURER TIL SEG PENGER: «Trylle-svindlere» herjer i nordnorske butikker. Foto: REMA 1000


- De bruker forvirring, er utrolig fingernemme og lar deg telle penger. I ettertid så vi på overvåkningsfilmen at han var lynraskt nede i lommene sine for å legge igjen penger, før han tok opp et lavere antall hundrelapper.

Bergvik gir følgende råd til kolleger i dagligvare- og butikkbransjen.

- Det beste er nok å ha en policy på at man ikke veksler store penger.

Politiet måtte spole sakte

Lensmann Bjørn Johansen på Sortland forteller at de etter tips pågrep fem østeuropeere på Stokmarknes, men at de raskt på sluppet løs igjen.

- De fikk beskjed om at de var uønsket her, og har trolig satt kursen nordover, sier han.

Ifølge Johansen forløper et typisk tilfelle av vekselssvindel seg slik:

Østeuropeerne ser seg ut en ung og uerfaren butikkansatt, helst en sommervikar. Så tar han opp to bunker med hundrekronesedler.

Han gir den ene bunken til personen i kassa, som teller sedlene. Så tar svindleren seddelbunken tilbake, og gir fra seg den andre. Den butikkansatte teller også denne bunken, og legger den oppå den andre bunken i hånda på han som ville veksle.

- Så skjer det som nesten er trylling. Han gjør en kjapp håndbevegelse, og en del av seddelbunken forsvinner ned i lomma. Han avleder den butikkansatte på samme måte som tryllekunstnere gjør. Vi har sikret oss en video som viser fremgangsmåten. Vi måtte spole videoen veldig sakte for å oppfatte hva som egentlig skjer, sier lensmann Bjørn Johansen.

Tomhendt fra Finnsnes

Denne uka kom den østeuropeiske svindlerbanden til Finnsnes, hvor de forsøkte hos flere butikker på Amfisenteret.

- Det er med årene blitt veldig sjelden at folk kommer med store sedler i det hele tatt. Bare det er nok til å vekke mistenksomhet, sier senterleder Stig Bergheim.

Da østeuropeerne forsøkte seg, fikk betjeningen i kassa satt en stopper for svindelforsøket.

- Da vekslingen var i ferd med å skje, begynte ting må gå veldig raskt. Det var mye frem og tilbake, mye forvirring og det oppsto nesten kaos i kassa. Betjeningen fikk stoppet det hele ved å si at det ikke var nok veksel i kassa. Da vedkommende gikk, ble de andre butikkene varslet. De hadde dårlig fangst på Finnsnes, konstaterer Bergheim.

Han ber butikker og utsalg over hele Nord-Norge om å være obs på fenomenet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

SLIK GÅR DE FRAM: Se også video øverst i saken av de fingernemme svindlerne. Foto: REMA 1000

- De er reine tryllekunstnerne, og det er fort gjort å bli lurt hvis man ikke er oppmerksom på faren. Jo mer stress, kø og kaos det er foran kassa, jo lettere blir det for dem, sier Bergheim.

Politioverbetjent Hans Martin Moen i Troms politidistrikt sier de med ujevne mellomrom har fått inn meldinger om vekslingssvindel tidligere.

De er også kjent med det som har skjedd i Midtre Hålogaland og Nordland, men at de foreløpig ikke har hørt om det samme i Troms politidistrikt.

- Men vi er forberedt, i den forstand at vi har sett at noen av dem er på veg nordover. Og vi følger med, sier krimsjefen.

Les flere saker på Nord24 her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.