NA24.no

Her ser du rente-nyheten

Her ser du hva som skjer med renten onsdag.

Få sms om rentemøtet. Send NA24toppsak til 1984 (4,- per melding).

De fleste økonomene tror Norges Bank setter opp styringsrenten med «en kvarting» til 4,25 prosent i dag.

NA24 gir deg svaret i det det blir klart klokken 14 onsdag ettermiddag.

NA24 – din næringslivsavis

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra pressekonferansen etter rentemøtet. Se sendingen her.

Før forrige rentemøte i april bommet et nærmest samlet økonomikorps på Norges Banks rentebeslutning. De fleste regnet med nok en oppgang, mens Norges Bank valgte å sitte i ro. Hovedbegrunnelsen da var at prisveksten i mars var sterkere enn mange ventet.

Ikke i tvil
I en ringerunde nyhetsbyrået Reuters har gjennomført kommer det frem at analytikerne denne gang ikke er i tvil om utfallet på rentemøtet. Syv av syv spurte økonomer svarer at de venter at styringsrenten til Norges Bank øker med 0,25 prosentpoeng.

Fire av syv regner med at renten har steget til 5,25 prosent ved utgangen av året, mens de resterende tror renten da ligger på 5 blank. For forbrukeren betyr dette normalt sett at flertallet av økonomene venter at lånerenten vil ligge på 6,25 prosent ved utgangen av året.

- Tilstrammingstendensene i norsk økonomi skyter forbi det Norges Bank har sett for seg, og derfor må sentralbanksjefen fortsette kursen han har lagt opp til, mener makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

- Ut ifra Norges Banks rentebane vil banken høyst sannsynlig heve renten i mai og juni. Arbeidsmarkedet er strammere enn det Norges Bank har sett for seg. Inflasjonen har steget trendmessig siden august i fjor, og ser ut til å overskyte Norges Banks estimat i den forrige pengepolitisk rapporten, sier Syed til NA24.

Økt tempo
Fra bunnivået på 1,75 prosent i mars 2004 har Norges Bank hevet styringsrenten med 25 basispunkter på hvert tredje rentemøte frem til mars i fjor.

Etter dette gikk banken over til å heve renten på annethvert møte. I november ble det foretatt enda en tempoøkning, og renten har nå blitt satt opp på fire av de fem siste siste møtene. Veien opp til et mer normalt nivå har gått via små, ikke hyppige skritt til gradvis økning av renten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere