*Nettavisen* Økonomi.

Her ser du rente-nyheten

Her ser du hva som skjer med renten onsdag.

25.04.07 13:22

Få sms om rentemøtet. Send NA24toppsak til 1984 (4,- per melding).

De fleste økonomene tror Norges Bank setter opp styringsrenten med «en kvarting» til 4,25 prosent i dag.

NA24 – din næringslivsavis

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra pressekonferansen etter rentemøtet.Se sendingen her.

Styrket i troen
Etter forrige rentemøte ventet flere av økonomene seg en liten pause i april, men nye makrotall fra norsk økonomi har styrket troen på en femte heving på rad. Konsumprisene i mars steg mer enn det som var ventet.

- Norsk økonomi er inne i en kraftig høykonjunktur og fortsatt ligger renten godt under et normalt nivå, og virker således ekspansivt på den norske økonomen. Jeg tror det er viktig at Norges Bank kommer opp på et mer normalt nivå raskere enn det som har vært forutsatt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Norsk Privatøkonomi til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sterk utvikling
DnB NORs økonomer mener sannsynligheten for en renteheving i dag er omlag 60 prosent.

- Spenningen knyttet til dagens rentemøte ligger først og fremst i at Norges Bank i sin Pengepolitiske Rapport (PPR) publisert i mars indikerte en pause i rentehevingene i april, mens markedet og analytikerne vurderer utviklingen siden publiseringen av PPR som så sterk at en heving også i dag vil være fornuftig, skriver valutaanalytiker Mari Vattekar i DnB NOR Markets i sin morgenrapport onsdag.

Hun peker på at inflasjonen nå viser tegn til å ta seg opp, og lønnsveksten ser ut å ende på oppsiden av forventningene.

Venter kronebevegelser
Uansett utfall i dag kan det bli bevegelser i markedet, tror analytikeren.

- Kronen har holdt seg svært stabil mot euro de siste dagene. Til tross for at en renteheving i stor grad er priset inn i rentemarkedet kan det se ut som at dette ikke fullt ut er reflektert i kronekursen, og en heving vil dermed trolig trekke kronen noe sterkere. Unnlater hovedstyret å heve renten i dag er imidlertid sannsynligheten for en kronesvekkelse meget stor, skriver Vattekar.

Økt tempo
Sentralbanken har hevet styringsrenten fire rentemøter på rad. Og tempoet har gått gradvis.

Norges Bank hevet styringsrenten med 25 basispunkter på hvert tredje rentemøte frem til mars i fjor. Etter dette gikk banken over til å heve renten på annethvert møte. I november ble det foretatt enda en tempoøkning, og renten har nå blitt satt opp på alle de fire siste møtene. Tempoet opp til et mer normalt nivå har gått via små, ikke hyppige skritt til nå å økes gradvis.

Om det blir en femte får du vite klokken 14.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.