*Nettavisen* Økonomi.

Her ser du rentesvaret

NA24 følger rentemøtet hos Norges Bank. Se TV 2 Nyhetskanalens direktesending her.

24.01.07 14:02

Svein Gjedrem og Norges Banks øker renten med 0,25 prosentpoeng.

LES MER: Setter opp renten

Visesentralbanksjef Jarle Bergo holder pressekonferanse i etterkant av rentebeslutningen. TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra pressekonferansen klokken 14.45 - se den her.

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, uttalte seg om sine forventninger til rentemøtet på TV 2 Nyhetskanalen i morges. Se innslaget her.

Åpent
- Det er veldig åpent, men jeg vil også si at det er veldig udramatisk. Kommer det ikke noe nå, så kommer det 15. mars. Selv vil jeg si at det er mer enn 50 prosent sannsynlig at det kommer en kvarting i dag, sier Mork.

Det store argumentet mot er at det vil bli tredje gangen på rad med renteoppgang, sier Mork

- Norges Bank har vært veldig omhyggelig med å kommunisere at de ikke tar sikte på å foreta renteheving ved hvert bidige rentemøte i lang tid fremover. På den andre siden har det vi har fått av makrodata siden forrige rentemøte i desember vært entydig sterke, og har overrasket både Norges Bank og de fleste andre, sa Mork.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Ervland

- I tillegg er det det at sentralbanksjefen ved siste pressekonferanse i desember på direkte spørsmål om det var forenlig å gå videre i små og hyppige skritt å heve igjen ved neste møte, så svarte han ganske enkelt: ja. Konklusjonen er at det er mulig, men ikke gitt, sier Mork.

- Helt åpent
- Denne gangen er det helt åpent om de vil sette opp renten med 25 basispunkter eller ikke. Vi synes det er gode argumenter for begge deler, skriver sjeføkonom Tharald Stray Laastad i Pareto Securities i en kommentar før dagens rentemøte.

Allikevel tror han ikke renten blir satt opp i dag.

- Hovedgrunnen for dette standpunktet er at en renteøkning i morgen, og tredje renteøkning på rad, vil bryte med Norges Banks strategi om å sette opp renten i gradvise små og ikke hyppige skritt.

For tidlig å konkludere mener Pareto-økonomen.

Vi mener det er for tidlig å konkludere med at utviklingen i inflasjonen er på en annen bane enn den som er skissert opp i Inflasjonsrapport 3/06. Vi tror derfor de vil ønske å avvente situasjonen frem til mars før de legger om strategien.

- Det blir da også lettere å kommunisere denne endringen til markedet da de jo da også legger frem en ny inflasjonsrapport, påpeker Laastad.

Ikke i nærheten av hverken pc eller TV? Få rentesvaret på SMS: Send NAToppSak til 1984.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.