*Nettavisen* Økonomi.

Her serveres det en spesiell superrente

Foto: Totens Sparebank

Lokalbanksjef knuser konkurrentene i hele Norge.

22.12.11 21:32

NA24 kårer Totens Sparebank til landets beste BSU-bank.

Totens Sparebank gir fem prosent innskuddsrente på boligpsaring for ungdom (BSU). Det fører banken på topps på listen over landets beste landsdekkende BSU-banker.

Administrerende banksjef i Totens Sparebank Rolf Endre Delingsrud bekrefter at BSU-tilbudet er åpent for alle, uansett hvor du bor i landet.

- Totens Sparebanke er i utgangspunktet en lokal- og regionalbank for mjøsregionen fra Eidsvoll i sør til Gjøvik og Hamar i nord. På utlånssiden holder vi oss til kunder i regionen, men på innskuddssiden, inkludert BSU, gjelder tilbudet for alle i hele Norge, sier Delingsrud til NA24.

Beste landsdekkende BSU-rente
Som tabellen over til venstre viser (tabellen er basert på at du starter BSU før nyttår og at du setter inn 20.000 kroner) finnes det et titall lokale/regionalbanker som gir enda høyere innskuddsrente, men i denne artikkelen konsentrerer vi oss om banker som er åpen for alle uavhengig av hvor du bor i landet. Sunndal Sparebank tilbyr også fem prosent BSU-rente, men betingelsen er at du binder deg i et helkundeforhold, noe NA24 ikke anbefaler.

Ifølge finansportalen torsdag 22. desember (og som tabellen viser) troner SpareBank 1 SMN på toppen av BSU-barometeret med en rente på hele 8,5 prosent. Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger karakteriserer dette som et lokketilbud du ikke bør bite på. Les mer om dette nederst i saken.

BSU suveren spareform
Det beste sparetipset for ungdom flest er å benytte boligsparing for ungdom (BSU). Kombinasjonen høy rente på innskuddspengene og saftig skattefradrag gir en avkastning som ligger skyhøyt over andre former for banksparing.

Eksempel: En 26-åring som starter BSU-sparing i år og som de neste årene utnytter ordningen fullt ved å sette inn 150.000 kroner (maksimum sparebeløp er 20.000 kroner per år og totalt innskuddsbeløp er maksimum 150.000 kroner) vil om åtte år ha 184.262 kroner i banken. Det gir en avkastning før skatt på hele 12,6 prosent.

Boligsparing for ungdom er en ekstremt gunstigs spareform takket være gode innskuddsrenter og statens gavmilde skattefradrag på 20 prosent av ørlig oppspart beløp. Sparer du maksimalbeløpet på 20.000 kroner årlig får du 4000 kroner i skattekutt av myndighetene.

Generelt ligger BSU-renter cirka ett prosentpoeng over de beste høyrentetilbudene.

Ekspert sketpisk til lokketilbud
Sparebank 1 SMN tilbyr dobbel innskuddsrente i ett år for nye BSU-kunder. Bankens normale BSU-rente er for tiden 4,25 prosent. Fra 1. januar øker renten til 4,7 prosent, noe som gir nye kunder 9,4 prosent rente gjennom hele 2012.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger er kritisk til tilbudet.

- For meg ser dette ut som et lokketilbud. Med full utnyttelse vil nye kunder tjene noen hundrelapper i forhold til de beste BSU-rentene hos konkurrerende banker. Ikke særlig mye å skryte av, sier Pedersen.

Han tviler på tilbudet vil vare.

- Jeg kan ikke tenke meg at dette tilbudet er noe som vil fortsette i mange år fremover. Nye kunder som lar seg lokke står i fare for å måtte ta til takke med en middels BSU-rente etter at lokketilbudet har opphørt, sier Pedersen.

Pedersen har heller ikke særlig sansen for tilbudet om garantert boliglån på åtte ganger det oppsparte sparebløp.

- Dette tilbudet har i praksis ingen verdi. Banken kan ikke endre fundamentale vurderinger av boliglånssøknader selv om kunder har maksimal BSU-sparing, sier Pedersen.

Informasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN Hans Tronstad svarer slik på Pedersens kritikk:

- Da vi innførte dobbel rente på BSU for ett år siden, lovet vi å tilby konkurransedyktig rente også etter at det første året var gått. Det står vi selvsagt fast ved, og setter opp renten på BSU til 4,7 prosent fra årsskiftet. Dermed plasserer vi oss på topp blant de større bankene i landet. Kundene som kom inn for ett år siden med SpareBank 1 SMNs unike startbonus, fikk den gang 7,7 prosent rente på sine BSU-midler. Nå er de oppe i 8,5 prosent. Tilbudet er blitt veldig godt mottatt med cirka 3000 nye BSU-kunder siden i fjor høst, og vi viderefører tilbudet inn i 2012, sier Tronstad til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag