*Nettavisen* Økonomi.

Her sier de ja til mer terrorovervåking

Foto: AP Photo/Cedric Joubert

Samme dag som tre menn ble terrorsiktet i Norge, sa EU ja til amerikanske terrorjegeres ønske om innsyn i europeiske banktransaksjoner.

11.07.10 08:45

Nettopp pengesporet skal ha vært avgjørende for at de tre ble avslørt som angivelige Al-Qaida-terrorister i Norge. Fra amerikansk side hevdes det at deres innsyn i bankdata ledet norske PST på sporet.

Overvåket siktedes pengeoverføringer
De tre mennene som nå er terrorsiktet i Norge fikk sine pengeoverføringer overvåket via et amerikansk antiterrorprogram. Det følger internasjonale banktransaksjoner hentet inn fra selskapet Swift i Belgia.

Det bekreftet det amerikanske finansdepartementets statssekretær med ansvar for terror og økonomisk etterretning, Stuart Levey, denne uken.

- Jeg kan fortelle dere at Terrorism Finance Tracking Program (TFTP) ga støtte til den norske etterforskningen av Al-Qaida-trusselen, sa Levey til journalister i Brussel torsdag ifølge EUobserver.com.

Ifølge nyhetsbyrået AP fikk PST-sjef Janne Kristiansen innsyn i etterforskningsmaterialet da hun i våres var i USA. FBI-talsmann Richard Kolko har understreket at de har samarbeidet tett med sine kolleger i Storbritannia og Norge.

Innsynsavtale fra 1. august
Samme dag som nyheten om de norske terrorarrestasjonene gikk verden rundt, godkjente EU-parlamentet en avtale mellom EU og USA som sikrer amerikanerne innsyn i datastrømmen fra Society for Worldwide Interbank Financiel (Swift). Avtalen trer i kraft fra 1. august i år, ifølge Swift.

Den nødvendige godkjennelsen av avtalen ble utsatt etter strid om personvernsikkerhet. Sjefen for Swift, Lázaro Campos, uttalte torsdag at disse hensynene nå er ivaretatt.

- Det inkluderer å begrense omfanget av dataforespørsler knyttet til antiterrorformål, skille ut data til sikre omgivelser og vurdere enhver begrunnelse for datasøk, sa Campos.

VG Nett krev fredag at en av de terrorsiktede, en 31 år gammel usbekisk statsborger, er mistenkt for å ha stukket av med seks millioner kroner i kontanter fra et selskap han drev i Østfold. Det er uklart hvor pengene har tatt veien, skriver avisa.

Strid om personvern
Ifølge BBC News har amerikanske myndigheter presset hardt på for å få avtalen om bankovervåking med EU på plass. Fra amerikansk side mener man at egne og europeiske borgeres sikkerhet vil være truet hvis man ikke får anledning til å følge pengesporet i terrorsaker. Det var terrorangrepet i USA 11. september som ledet til skjerpet overvåking av mulig terrorfinansiering. At amerikanerne hadde en avtale med Swift ble ikke kjent før i 2006. Fra amerikansk side hevdes det at samarbeidet har gitt dem mange spor å følge og at det bidro til å hindre et planlagt angrep på lufttrafikken til USA i 2006. USA fortsatte å få innsyn i bankdataene, men da Lisboatraktaten trådte i kraft i desember 2009, ble avtalen ikke fornyet. I februar ble avtalen frosset, til tross for påtrykk fra øverste hold, blant annet fra utenriksminister Hillary Clinton. Med nye og reviderte retningslinjer som bedre ivaretar personvernhensyn ble den nye avtalen altså godkjent i EU-parlamentet 8. juli.

Avtalen innebærer ikke at alle europeisk banktransaksjoner kan saumfares fra amerikansk side, men amerikanske etterforskere kan gjennomføre spesifikke søk i databasen dersom de klarer å overbevise Europol om at det er nødvendig, skriver BBC News.

To av de terrorsiktede som ble pågrepet torsdag blir fremstilt for varetektsfengsling mandag. Den tredje av de siktede ble pågrepet av tysk politi og sitter i tysk varetekt i påvente av utlevering.

VG skriver i sin papirutgave lørdag at de tre terrorsiktede planla et angrep på norsk jord og at bombemateriale ble oppbevart i en leilighet i Oslo. Nyhetsbyrået AP har hevdet at de tre skal ha planlagt å lage peroksidbomber, den samme type bomber som var tenkt benyttet mot T-banen i New York og kjøpesenter i Manchester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.