*Nettavisen* Økonomi.

Her sjekker du om det blir restskatt eller penger til gode

HER SJEKKER SELVANGIVELSEN: Via Altinns innloggingssystemer kan 890.000 nordmenn sjekke den foreløpige selvangivelsen.

890.000 nordmenn kan sjekke selvangivelsen.

21.03.14 15:04

890 000 elektroniske brukere (e-brukere) fikk tilgang til selvangivelsen 19. mars.

Her sjekker du

Alle andre lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende må vente til 1. april.

- Elektronisk selvangivelse gir mange fordeler for brukerne, også for Skatteetaten. De som har valgt å kommunisere på nett med oss får selvangivelsen først. Den digitale utviklingen har gjort det mulig å tilby stadig bedre løsninger for skattebetalerne. Selvangivelsen er forhåndsutfylt, og det blir stadig enklere å endre og levere selvangivelsen på nett, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

E-brukerne er de som selv aktivt har valgt å kun motta elektronisk post fra Skatteetaten, og de får ikke selvangivelse på papir. De resterende 3, 7 millioner innbyggere, som ikke har registrert seg som e-bruker, må vente til 1. april for å få selvangivelsen.

E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Deretter kan de logge seg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Lanserer pendler- og reisefradragskalkulator

Skatteetaten oppfordrer e-brukerne til å sjekke selvangivelsen, og føre opp beløp som ikke er med. Det er særlig viktig å huske å få med alle fradragene man har krav på. På skatteetaten.no er det elektroniske kalkulatorer og lett tilgjengelig veiledning som hjelper folk til å finne riktige fradrag. I år har Skatteetaten laget flere enkle hjelpemidler for å sikre at folk ikke betaler for mye skatt.

- Vi får mange spørsmål om regelverket for reising og pendlerfradrag. Derfor lanserer vi i år elektronisk pendlerveiviser og – kalkulator, samt en reisefradragskalkulator. I tillegg lanserte vi i fjor en fradragsveileder. Dette skal hjelpe folk å få selvangivelsen riktig, sier Holte.

Papir fases ut

Den elektroniske selvangivelsen er et eksempel på hvordan staten vil kommunisere med innbyggerne i fremtiden. Regjeringen har besluttet at digital kommunikasjon med det offentlige skal være hovedregelen. Skatteetaten har tatt initiativ til å gjennomføre dette også for selvangivelse og skatteoppgjør.

- Vi jobber hele tiden med å effektivisere og forenkle våre tjenester, og neste år legger vi opp til at flertallet av befolkningen kun får den elektroniske utgaven av selvangivelsen. Den elektroniske selvangivelsen har eksistert i over 10 år, og nå er det naturlig å trappe ned papirutgaven, sier Holte.


Nytt om innlogging

Tidligere i år ble nye regler vedtatt som gjør digital kommunikasjon til hovedregelen når forvaltningen kommuniserer med deg og meg. Før måtte du gi et aktivt samtykke for at en statlig virksomhet eller kommune kunne sende vedtak og andre viktige brev til deg på nett. Nå må du derimot gi beskjed, eller reservere deg, hvis du fortsatt ønsker slike brev på papir. Har du ikke registrert mobilnummer og e-postadresse når du har brukt ID-porten, er du i praksis reservert.

Når viktige brev sendes digitalt, blir du varslet på sms eller e-post. Du får da beskjed om hvor du skal logge inn for å lese brevet. For å motta varsel må du ha registrert ditt mobilnummer og din e-postadresse. Hvis ikke sendes brevet på papir.

Les mer om kommunikasjon på nett som hovedregel og reservasjonsmuligheten på Norge.no. Hvis du reserverer deg, gjelder det alle statlige virksomheter og kommunal sektor.

Er du usikker på om du har registrert ditt mobilnummer og e-postadresse, kan du gå inn på hjelpesidene for ID-porten eid.difi.no og oppdatere kontaktinformasjonen din eller ringe grønt nummer 800 30 300 og høre. De kan også hjelpe deg med innlogging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.