NA24.no

Her skal ingen fødes eller dø. Men etter ti år på Svalbard vil familien ikke flytte

OPPVOKST I KULDEN: Supattra Pandee har bodd mesteparten av livet i Longyearbyen. Men nå setter kuttene i Store Norske fremtiden til hele familien i spill.
OPPVOKST I KULDEN: Supattra Pandee har bodd mesteparten av livet i Longyearbyen. Men nå setter kuttene i Store Norske fremtiden til hele familien i spill. Foto: Magnus Aamo Holte (Nord24)

LONGYEARBYEN/TROMSØ (Nord24): - Vi kom midt på vinteren. Det var mørkt og det var kaldt, og jeg husker at jeg ble veldig, veldig sliten. I Thailand kjører man jo motorsykkel over alt, mens i Norge går man til fots. Da jeg skulle gå til bestemor, ble jeg så sliten at jeg måtte ta flere pauser underveis.

Supattra Pandee (22) var bare ti år gammel da familien tok det store spranget fra Kampheang Phet i det nordvestlige Thailand til Longyearbyen på Svalbard.

- Pappa dro først. Da han hadde skaffet seg jobb, fulgte familien etter. Nå bor nesten hele slekta her, forteller Supattra til Nord24.

Et lite Thailand

De siste tiårene har mange thailendere gjort som familien Pandee.

Årsaken er enkel: En norsk månedslønn på Svalbard, skattefordelene på øyriket inkludert, er verdt mer enn én årslønn i Thailand.

Med årene har ryktet spredt seg i hjemlandet, og i dag bor det omtrent 110 thailendere i Longyearbyen.

De fleste jobber innenfor servicesektoren eller restaurantbransjen.

Etter nordmenn utgjør thailendere den største nasjonaliteten i den norske bosettingen. Til sammen var det i 2014 representert hele 44 nasjonaliteter på Svalbard, ifølge SSB.

- Her får vi gratis skole, i motsetning til i Thailand. Det gjør at vi lett kunne lære oss norsk, og thailandske barn får raskt norske venner.

Mistet jobben

De siste årene har Supattras far jobbet med renhold i Store Norskes gruve i Svea. Rett før jul fikk familien beskjed om at han er en av de omtrent 100 ansatte som mister jobben i kullselskapet.

I verste fall må vi flytte til Thailand. Og der er det faktisk dyrere å bo enn her, sett i forhold til lønnsnivået

Det har satt familien Pandee i en vanskelig situasjon.

- Nå vet vi ikke helt hva som skjer. Vi jobber med å finne en løsning. I verste fall må vi flytte til Thailand. Og der er det faktisk dyrere å bo enn her, sett i forhold til lønnsnivået, sier Supattra.

Selv jobber den barne- og ungdomsarbeiderutdannede 22-åringen deltid på Svalbard skole, hvor hun har et spesielt ansvar for rundt ti thailandske elevene.

TRIVES: - Vi ble ganske raskt vant med kulden og vintermørket, og trives her. Nå jobber vi med en løsning for at familien kan bli boende, sier Supattra Pandee (22).

- En mulig løsning er at jeg og mamma blir igjen her, men at pappa drar til Thailand. At han har mistet jobben betyr at vi mister leiligheten vi bor i også. Vi får bare håpe på at det ordner seg på et vis, sier Supattra.

90 prosent av innbyggerne i Longyearbyen leier sine leiligheter, som regel gjennom arbeidsgiverne. Da Nord24 snakket med HR-direktør Alexander Askeland før jul, opplyste han at Store Norske har innfridd fagforeningenes krav om at de som mister jobben skal få beholde boligen sin i et halvt år etter oppsigelsestid. Deretter må de som ikke har skaffet seg ny jobb på Svalbard, flytte tilbake til det norske fastlandet.

Ingen skal fødes eller dø på Svalbard

Den norske bosettingen på Svalbard utgjør et uvanlig samfunn. Her skal ingen barn fødes og ingen døde begraves. Norsk helse- og sosiallovgivning gjelder ikke her, noe som betyr at det ikke finnes noe helse- og omsorgstilbud utover det vesle akuttmedisinske sykehuset i Longyearbyen.

Samfunnet er ikke laget for et liv fra krybbe til grav.

I henhold til Svalbardtraktaten kan hvem som helst flytte til Svalbard.

Norske myndigheter på øygruppa stiller imidlertid ett knallhardt krav: Du må kunne forsørge deg selv og ikke være til ulempe for samfunnet for øvrig. Hvis ikke bærer det tilbake der du kom fra på første fly.

Svalbard er barskt, og det er direkte farlig å være hjemløs. Derfor hender det at vi må bortvise folk

- Vi har et ansvar for at folk ikke lider overlast her. Svalbard er barskt, og det er direkte farlig å være hjemløs. Derfor hender det at vi må bortvise folk, forteller sysselmann Odd Olsen Ingerø til Nord24.

Mangler norske rettigheter

Det setter utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen i en vanskelig situasjon, dersom de mister jobben.

Og spesielt deres barn, andregenerasjons Svalbard-beboere, de som har vokst opp i det arktiske isødet, kan støte på problemer etter hvert som de vokser opp.

Årsak: Utlendinger har få rettigheter i det norske samfunnet, uansett hvor lenge de jobber og bor på Svalbard.

Skal de bosette seg i Fastlands-Norge, og bli fullverdige medlemmer i det norske samfunnet, må de gjennom de samme søknadsprosessene som hvilken som alle andre som vil til Norge for å bo og jobbe.

For meg er Thailand et sted jeg drar på ferie

Det opplever 22 år gamle Supattra som vanskelig. Etter tolv år i Norge føler hun seg mer norsk enn thailandsk. I 2012 fortalte hun om situasjonen til barn av utenlandske arbeidstakere på Svalbard i NRK-programmet «Underveis».

- Jeg pleier å si at jeg er fanget i paradis. For meg er Thailand et sted jeg drar på ferie. Jeg var så liten da vi dro fra Thailand, at jeg ikke husker så mye fra livet før, bortsett fra at familien drev med jordbruk og at det var tungt. Det er jo her på Svalbard jeg har vokst opp, sier hun.

- Kan føle seg låst

I 2012 tillot imidlertid regjeringen at barn av utenlandske arbeidstakere på Svalbard kan få videregående opplæring gjennom Troms fylkeskommune. Deretter kan de gå videre til høyere utdanning. Men når de er ferdig utdannet, stiller de i samme rekke som hvilken som helst ikke-vestlig utlending som ønsker seg en jobb og en fremtid i Norge.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø medgir at denne gruppen kan oppleve situasjonen de står i som vanskelig.

- I utgangspunktet gir ikke opphold på Svalbard rettigheter i Fastlands-Norge. Og hvis man ikke får tilgang til fastlandet etter et langt liv på Svalbard, så vil man kunne føle seg ganske låst her, sier Ingerø.

Også i år har norske myndigheter på Svalbard bortvist flere personer fra øygruppa, med begrunnelse at de ikke har vært i stand til å forsørge seg selv. Ofte gjelder dette utenlandske arbeidssøkende. Andre har reist frivillig, når de innser at arbeidsmarkedet ikke er like bra som de trodde.

- Flere bortvisninger opp gjennom årene har dreid seg om tilreisende som har hatt urealistiske forventninger rundt mulighetene for jobb, i tillegg til noen tilfeller som involverte psykiatri, forteller han.

- Men hvis folk har gode utsikter for å få jobb, så tas de i mot med åpne armer?

Sysselmannen drar litt på det, før han svarer:

- Det er ikke riktig å si at vi tar i mot dem åpne armer. Norske myndigheters holdning til disse sakene er at her har vi ingen adgangskontroll, og at ingen ber folk om å reise her i fra så lenge de klarer å forsørge seg og sine. Men det betyr ikke at vi nødvendigvis ønsker oss økt arbeidsinnvandring til Longyearbyen. Det er ikke slik at norske myndigheter på noen måte reklamerer eller informerer i utlandet om mulighetene for å flytte til Svalbard, sier han.

Drømmer om Tromsø

Etter at Store Norske først offentliggjorde sine nedbemanningsplaner i slutten av november, har flere bedrifter innenfor kullindustrien varslet at også de vil kunne bli nødt til å permittere ansatte eller nedbemanne permanent. Trolig vil det føre til et enda mer krevende arbeidsmarked på Svalbard.

Supattra Pandee skal likevel gjøre det hun kan for å kunne bli værende i Longyearbyen inntil videre.

På lengre sikt kunne 22-åringen tenke seg å bo i Tromsø, hvor hun har noen venninner.

Når hun skal besøke dem, må hun reise på turistvisum.

Og den store drømmen?

- Jeg har lyst til å studere til lærer ved Universitetet i Tromsø, og kanskje slå meg ned der. Jeg tror det er en by jeg kunne ha trivdes i. Jeg har bodd så lenge i Longyearbyen at jeg ikke hadde hatt det bra på et sted med veldig mange folk over alt. Men jeg kunne også ha blitt boende her. Vi får se, jeg er ikke så veldig glad i å tenke så langt fremover, sier hun med et smil.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere