NA24.no

Her skal Stoltenberg bo

SQUARE DU BOIS: I denne gaten skal Jens Stoltenberg bo.
SQUARE DU BOIS: I denne gaten skal Jens Stoltenberg bo. Foto: Paal Frisvold
Dette blir Jens Stoltenbergs tilholdssted i Brüssel.

Nåværende Ap-leder Jens Stoltenberg tiltrer stillingen som ny generalsekretær i NATO 1. oktober.

Da vil han holde til i den eksklusive gaten Square Du Bois i Brüssel. Her ligger de dyreste leilighetene i Brüssel, og det er her de viktigste personene i byen har tilholdssted.

Se video nederst i artikkelen!

Skal lære fransk
Jens Stoltenberg skal ha lovet Frankrikes president François Hollande å lære seg fransk, som er et av NATOs offisielle språk.

Den belgiske avisen Le Soir skriver at den nye generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, har forsikret den franske presidenten om at han vil lære seg fransk, skriver Aftenposten.

Frankrike skal ha gitt sin støtte til Jens Stoltenberg «ettersom den fremtidige generalsekretæren vil lære fransk», skriver den belgiske avisen videre.

NATOs tidligere generalsekretærer har i større eller mindre grad kunnet språket, som sammen med engelsk utgjør organisasjonens to offisielle språk.

Kontaktet i fjor
Tysklands statsminister kontaktet Jens Stoltenberg allerede i oktober i fjor for å høre om han var tilgjengelig for generalsekretærstillingen i NATO.

Det sier den påtroppende NATO-sjefen til NRK.

– Jeg sitter på det lille kontoret mitt på Stortinget, og tenker «hva skal jeg gjøre nå?» Da ringer Angela Merkel meg for å takke for samarbeidet den tiden jeg var statsminister. Så spør hun om jeg er tilgjengelig for internasjonale oppdrag, for eksempel i NATO, sier Ap-lederen.

Både Stoltenberg og Merkel hadde imidlertid liten tro på at resten av NATO-landene ville godta at en nordmann overtok sjefsstolen etter en danske. Et manglende norsk EU-medlemskap bidro også til tvilen.

Etter samtalen med Merkel i fjor høst, tenkte ikke Stoltenberg noe mer over saken før han fikk en ny telefon i januar, sier den tidligere statsministeren.

Denne gangen var det statsminister Erna Solberg (H) som slo på tråden for å fortelle at amerikanerne hadde kontaktet regjeringen om Stoltenbergs mulige kandidatur.

– Da begynte prosessen i meg virkelig å skyte fart, for jeg koblet det til samtalen med Merkel i fjor høst. Kort tid etterpå skjønner jeg at Merkel og Obama hadde samordnet seg om en felles forespørsel om jeg var tilgjengelig, sier Stoltenberg. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere