*Nettavisen* Økonomi.

Her sprekker Sveriges rikeste

Foto: (Faksimile SVT)

Mannen bak hudfletter reporter etter avsløring om hemmelig milliardpott..

26.01.11 21:31

Ingvar Kamprads påstander om at han har gitt bort Ikea og ikke lenger kontrollerer Ikea, er ikke riktig. Det viser en en større gjennomgang fra TV-programmet «Granskningen» på den svenske statskanalen SVT.

Ifølge programmet styrer i stedet Kamprad Ikea gjennom en, til nå, hemmelig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein.

Reagerer på reporter
Når SVTs reporter konfronterer den folkekjære milliardæren med opplysningene om den hemmelige Ikea-strukturen, reagerer han kraftig.

- Hvordan kan du stille sånne jævla idiotspørsmål. Hvordan kan du stille sånne idiotspørsmål, spør Kamprad, og fortsetter:

- Er du forvirret i hodet. Jo du er jævli forvirret i hodet.

Se Kamprads utskjelling her:

100 milliarder i Liechtenstein
Årsaken til at Kamprad reagerer er opplysningene fra SVT om at den svenske forretningsmannen har en hemmellig stiftelse som heter Interogo, som er den øverste delen av selskapssfæren som heter Inter Ikea.

Interogo ligger i Liechtenstein, et skatteparadis som tidligere ikke har vært knyttet til Ikea. Tidligere har det vært spekulasjoner om at skatteparadiset De nederlandske antillene var hovedsetet til Ikea-gründeren. Ifølge «Granskningen» går tre prosent i royalty årlig til selskapssfæren i Liechtenstein.

Interogo gir familien Kamprad vetorett over en rekke viktige spørsmål i Ikea, noe som gir Kamprad fortsatt direkte kontroll over Ikea-imperiet.

Var europas rikeste
Ingvar Kamprad som bor i Sveits har i flere år vært regnet som europas rikeste person.

Men på den siste listen til Forbes over verdens rikeste personer troner Kamprad med familien som verdens 11. rikeste med en anslått formue på 23 milliarder dollar.

Dette er betraktelig lavere enn for et par år siden da han holdt fjerdeplassen med en formue på 33 milliarder dollar. Forbes regner i dag både franske Bernard Arnault, spanske Amancio Ortega og tyske Karl Albrecht som rikere enn Kamprad.

Om dette stemmer eller ei er Kamprad uansett en av verdens mest kjente og respekterte entreprenører og bedriftsledere, mye på grunn av sin uortodkse lederstil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag