Her svinger Mette-Marit bjella

Foto: (Scanpix)

Høytidelig åpning på Oslo Børs.

04.11.10 12:32

Torsdag er kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gjester ved Oslo Børs.

Som en æresbevisning erlærte paret dagens handel for åpnet, da de ringte med børsbjellen fra Noteringsbalkongen klokken 09.00.

Under møtet får de en orientering om virksomheten til Oslo Børs VPS og om utviklingen i det norske og internasjonale verdipapirmarkedet.

Børsen tar bølgen
Om kronprinsessen bringer lykke vites ikke, men børsen åpner i hvert fall kraftig opp med en stigninig på 1,3 prosent til 409,3 poeng.

Oppgangen kommer etter et kraftig fall onsdag. Men onsdag kveld, norsk tid, annonserte den amerikanske sentralbanken at de kjøper langsiktige statspapirer for 600 milliarder dollar, noe som er med på å sette fart i markedet.

De håper dette vil føre til økt aktivitet i den amerikanske økonomien, særlig etter at størrelsen på støttetiltakene ble større enn ventet. Kjøpene vil bli gjort med 75 milliarder dollar i måneden til slutten av andre kvartal 2011.

Les mer: USA starter seddelpressen

Dermed fortsetter børsen himmelferden den har opplevd i perioden etter krakket som kom med finanskrisen.

Så langt i år er hovedindeksen opp vel ti prosent, mens den har steget med over 60 prosent de to siste årene. Selv om det er kjent at svenskekongen investerer sine midler i aksjemarkedet er det ikke kjent om kronprinsparet gjør det samme.

Her kan du følge alle aksjene på Oslo Børs

Men selv om de ikke har millioner på børs lider de neppe noen nød.

Får flere millioner
I starten av oktober ble statsbudsjettet for 2011 lagt frem.

Her kommer det frem at Kronprinsparets apanasje økes fra 7,5 millioner kroner til 7,7 millioner kroner. Denne budsjettposten følges av standardformuleringen «Bevilgningen skal dekke kronprinsparets personlige utgifter, inkludert utgifter til drift og vedlikehold av privateide eiendommer.»

Siden kronprinsfamilien står for alle sine eiendommer privat, så må de via apanasjen dekke inn forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av de private eiendommene.

Men i tillegg til disse millionene får kronprinsparets stab hele16,2 millioner kroner.

Totalt er det anslått at Det kongelige hus får 179,384 millioner kroner i 2011, noe som er en økning på 2,6 prosent fra 2010.

Les mer: De får 179 millioner

Og det at Kronprinsparet får mer å rutte med kommer nok godt med.

Mer enn Jens
Da det kongelige slott fram sin årsberetning for 2009 i april ble det klart at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit brukte 4,9 millioner på eiendommer og stab i fjor.

Det betyr at de hadde 1,6 millioner eller rundt 800.000 kroner hver til personlig forbruk, inkludert kjøp av antrekk.

Til sammenligning tjente Jens Stoltenberg 1,248 millioner kroner.

Les mer: Brukte 1, 6 mill på seg selv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.