NA24.no

(Scanpix)

Her tar han økonomene på sengen

Sist oppdatert:
Rente-Olsen sabler ned forventningene.

Onsdagens rentemøte i Norges Bank ga ingen endring i styringsrenten Norges Bank har også for bankene. Det viktigste på onsdagens møte var at Øystein Olsen og Norges Bank kutter kraftig i forventningene til renteutviklingen fremover. Svake konjukturer får banken til å vente lave renter lenge. Overraskende nok, venter ikke Norges Bank å øke styringsrenten før på slutten av neste år. Dette er langt lavere forventninger enn de fleste økonomene hadde ventet på forhånd.

Får Norges Bank rett, vil bankrenten ligge på noe over 5 prosent ved utgangen av 2014.

Holder styringsrenten, mens markedsrenten stiger
Bankrenten settes grovt sett sammen av to komponenter, styringsrenten og markedsrenten. Den første delen vil holdes lav lenge, mens den andre ventes å stige. Dermed kan bankrenten til folk flest stige fremover, selv om Norges bank sitter stille.

- Om krisen globalt og særlig i Europa vedvarer, vil det kunne gi mye dyrere innlånskostnader for norske banker. Det betyr at renten vil stige for lånekundene selv om Norges Bank holder sin rente uendret. Stiger lånerenten mye, vil det være et sterkt argument for at Norges Bank vil svære med å sette ned renten, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 i sin gjennomgang

Også Norges Bank deler dette synet, men de venter at forskjellen mellom styringsrenten og markedsrenten vil bli lavere i løpet av 2013. I dag er forskjellen mellom markedsrenten og styringsrenten på hele 1 prosent. Norges Bank tror denne vil minske til 0,35 prosentenheter i 2013. Det betyr at forholdet vil bli mer normalt i 2013 og utover. Det tilsier at rentebanen til Norges Bank kan brukes som anslag over bankrenten på slutten av 2014.

I en normalsituasjon er bankrenten noe over 1 prosent over styringsrenten til Norges Bank. Dermed kan folk vente seg 5 prosents bankrente ved slutten av 2014, noe som er 1 prosentpoeng lavere enn tidligere anslag.

Kutter kraftig i anslagene
Norges Bank kutter kraftig i anslagene over utviklingen i økonomien.

- Veksten hos enkelte av våre handelspartnere er klart svakere enn tidligere lagt til grunn, og risikoen for ny nedgang har økt betydelig. Vi venter nå en vekst neste år på 0,5 prosent i euroområdet og 1,75 prosent i USA, som er klart svakere enn anslagene i forrige rapport. Veksten anslås deretter å ta seg noe opp, men vil trolig forbli nokså moderat.

Hovedstyret til Norges vedtok altså at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,75- 2,75 prosent i perioden fram til neste «Pengepolitisk rapport» legges fram 14. mars 2012, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- Slik vi nå vurderer det, kommer styringsrenten til å holdes på dagens nivå en god stund fremover, skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i meldingen.

Norges Bank påpeker at Industrilandene står trolig overfor en forsterket og langvarig lavkonjunktur der finansmarkedene er preget av uro og usikkerhet.

- Uroen og svakere utsikter ute påvirker utsiktene også for norsk økonomi, påpeker sentralbanksjefen.

Og han fortsetter:

- Skulle uroen ute forsterkes og utsiktene for vekst og inflasjon bli ytterligere svekket, kan renten bli satt ned. Med utsikter til høyere vekst og inflasjon kan renten gå opp tidligere, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere