NA24.no

Her voktes oljeformuen

(Scanpix)
Midt på Manhattan sitter 24 ansatte for å tjene penger for deg og meg.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

NEW YORK (NA24): - Nærheten til markedet er veldig viktig, sier porteføljemanager Paul Marcussen (38) i Norges Bank Investment Managment (NBIM) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 møter porteføljemanageren i NBIM en tidlig morgen i fondets nyoppussede kontorer på Mid-Manhattan. Utsikten kan man ikke klage på.

Midtown
Oljefondets New York-kontor flyttet inn i nye lokaler i oktober i fjor, nærmere bestemt 505 Fifth Avenue i finansmetropolen.

Med resirkulerte tregulv, norsk kunst på veggene er de 24 ansatte klar til å forvalte store deler av Norges pensjonsformue.

- Her kan vi ta mot alt og alle i gode lokaler, sier Marcussen. Han har vært ansatt i fondet i fire år, og vært bosatt i USA siden 1990.

- Jeg jobber fra rundt halv åtte til fem, men enkelte dager til ti på kvelden, sier han og legger til at arbeidstiden er relativt fleksibel.

Finne forvaltere
Hele 35 prosent av Statens pensjonsfond – Utland, populært kalt oljefondet, står i verdipapirer i USA. Marcussens jobb er å finne forvaltere som skal øke verdien.

- Alle forvaltere som kommer hit til kontoret er verdensmestere, og 90 prosent er bedre enn snittet, sier han muntert og legger til at det ikke er mulig rent statistisk.

Fondet leter med lykt og lupe for å finne de rette folkene, og foretar hundrevis av intervjuer gjennom et helt år.

- Vi ser nøye på finanssituasjonen til forvalterne, og ønsker ikke folk hvor vi må slå på lyset om morgenen; eller slå av lyset på kvelden, sier han.

Kontoret har i dag rundt 45 eksterne forvaltere, og fondet har totalt 7.000 plasseringer i hele verden. Oljefondet eier en halv prosent av alle selskaper i hele verden.

Strenge regler
Dette er det norske folks fremtidige pensjoner og arbeidet de utfører følges tett.

De ansatte har et langt skjema med strenge etiske regler om hvordan man skal forholde seg til beilere som vil forvalte formuen.

- Vi har ikke lov til å ta en lunsj med kunder, dette må vi betale selv, sier han og ingen form for gaver er tillatt.

Sarpsborg-mannen har en master fra London School of Business, han bakgrunn fra meglerhuset Morgan Stanley, Salmon Smith Barney, og en kort periode i Gjensidige. Han trives meget godt i jobben for NBIM. Men har gått glipp av gode forvaltere siden de ikke alltid kan betale best i markedet.

- Prinsippet er at vi skal betale markedslønninger, men ikke være markedsledende, sier han, og legger til at enkelte i forvalterbransjen tjener alt fra slikk og ingenting, til store gullgruver i året.

Slik er det ikke i Norges Bank, selv om han bli veldig kryptisk på hva de betaler. Ingen der er fattige og ingen er rike, skyter han inn.

De har likevel ingen problemer med å tiltrekke seg folk. Det finnes ikke et renere investeringsmiljø. Norges Bank har også tilgang på alt de trenger.

Lite gjennomtrekk
Marcussen sier det er ganske lite gjennomstrekk blant de ansatte. Det er to hovedkategorier ansatte som trekker til jobbene i oljefondet.

- Vi får de som har god og lang erfaring, men som er lei alle kravene og maset i organisasjonskjøret i de store meglerhusene, sier han, og legger til at disse menneskene ikke direkte er drevet av lønnsmotivasjon.

Den andre gruppen mennesker er de med 3-6 års erfaring som ofte er analytikere som bruker arbeidsplassen til å bygge trackrecords for fremtidige jobber.

Fondets New York-kontor er et rent investeringsmiljø, og de som jobber der har sin egen bok, tilgang til alt at researchmateriale, selskapsledelse og alt de trenger for å tjene penger for det norske folk.

Når de velger ut eksterne forvaltere er de også på vakt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

- Vi er veldig paranoide og tror alle meglere er ute etter å «screw» oss, sier han muntert på en god blanding av norsk og amerikansk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere