Herfra styrte Jensen-venn sitt narko-imperium

Gjermund Cappelens kontor i den øverste kontoretasjen i det gamle flytårnet på Fornebu.

Gjermund Cappelens kontor i den øverste kontoretasjen i det gamle flytårnet på Fornebu.

Se de eksklusive bildene fra hvor Eirik Jensens kontakt styrte sin storstilte narkoimport.

18.03.14 09:24

Nettavisen NA24 har som eneste medium fått tilgang til investor Gjermund Cappelens kontorlokaler hvor han styrte sitt narkoimperium.

I kontorfellesskapet satt også flere profilerte personer fra Oslos investor- og kjendismiljø, de fleste straffedømt for ulike hvitsnipp- og narkoforseelser.

Gjermund Cappelen skal ha vært politimannen Eirik Jensens informant siden 1990-tallet. Forholdet mellom de to var svært nært, så nært at Cappelen skal ha bodd hjemme hos Jensen i noen uker på midten av 1990-tallet, da investoren prøvde å bli kvitt sitt heroinmisbruk.

Investoren skal angivelig også ha betalt politimannen Eirik Jensen millioner for at Cappelen kunne drive sin narkoimport i fred fra politiet.

Les også:- Jensen hjalp med å smugle hasj i årevis
Les også:
- Jensen vet ikke om beskyldningene fra denne mannen

Samboer løslatt

19. desember i fjor satte Asker og Bærum politikammer en stopper for investorens narkoeventyr. I tillegg til Cappelen selv, ble også hans sønn, samboer og noen til arrestert.

Samboeren er løslatt, mens resten av de siktede i saken fortsatt sitter varetektsfengslet.

Cappelen skal i avhør ha vedkjent at han var ansvarlig for partiet på 115 kilo hasj som er beslaglagt av politiet og fem millioner kroner i kontanter.

Fra dette kontoret styrte Gjermund Cappelen sitt narkoimperie. Foto: Foto: Ole Eikeland

Cappelen skal ha drevet med storstilt import av hasj i mange år. Opp mot 20 tonn hasj skal investoren ha distribuert rundt omkring i Norge, ifølge kilder Nettavisen NA24 har snakket med.

Luseleie til Oslo kommune

Vinteren 2008/2009 flyttet Cappelen inn i lokalene i det gamle flytårnet på Fornebu.

Gjermund Cappelens flatskjerm på kontoret. Foto: Foto: Ole Eikeland

På veggene henger det fin kunst, og på flere av kontorene er det store flatskjermer samt meget dyre kontormøbler. På gulvene er det mørk parkett.

Lokalene på litt over 200 kvadrameter betaler Cappelen kun 20.000 kroner i måneden for, som er som en luseleie å regne. Til sammenligning vil han på Aker Brygge måtte ha betalt godt over 600.000 kroner i året for de samme lokalene. Utleier er Oslo kommune.

Et minne om Afrika på Gjermund Cappelens kontor. Foto: Foto: Ole Eikeland

Da Nettavisen var på besøk i lokalene denne uken, så de veldig forlatt ut. Det første som møtte oss bortsett fra noe fin kunst som hang på veggene, var et restlager etter Cappelens snusselskap Pure Nordic Tobacco AS, hvor han kontrollerte 95 prosent av aksjene.

Tidligere narkodømt kjendis

Pure Nordic gikk konkurs i fjor. Bostyrer fant ingen bilag og selvfølgelig da heller ikke noe regnskap for verken 2012 eller 2013. Bobehandlingen er foreløpig innstilt, da det ikke fins penger i boet.

Som en av sine viktigste medhjelpere i det fallerte snusselskapet, hadde Cappelen en meget kjent person som det er skrevet meget mye om siden midten av 1990-tallet i norsk presse. Han har også en narkodom som går rundt 20 år tilbake.

var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=9s7FB2Z4CLfEN-ShXaTstYzpzh9OamDSHk99otK4jkySMhNW_90DL9kXjfES2lBPb1qwUG6m1vghqO_AVrWAsqCvQ3XR6meIR7vUeJ3ggL9IOP34aQJvfw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Cappelen investerte også på Oslo Børs, blant annet gjennom selskapet Investconsult. Også via sine selskaper Gecco Invest og Gecco Eiendom drev Cappelen med aktiv investeringsvirksomhet.

Til å hjelpe seg med å finne vinnerne på børsen, ansatte han en tidligere økokrimdømt person. Det gikk ikke så bra.

Et av kontorene i Gjermund Cappelens kontorfellesskap. Foto: Foto: Ole Eikeland

Men det var flere hvitsnippforbrytere i lokalene til Cappelen. Rett nedenfor kontoret til Cappelen satt en person som nå er dømt for hvitvasking av flere titalls millioner kroner. Han skal angivelig ha hjulpet Cappelen med å hente penger til ulike investeringsprosjekter og vært en døråpner mot det norske og sveitsiske finansmiljøet.

Hvitvasket penger i Sveits

Nettavisen skrev tidligere denne uken om hvordan Cappelen hvitvasket flere millioner via sine meglere i Sveits.

Totalt skal Cappelen ha hvitvasket i hvert fall tre millioner kroner via banker og meglerhus i Sveits, ifølge kilder Nettavisen har snakket med.

En liten vase fra gangen i Gjermund Cappelens kontorfellesskap på Fornebu. Foto: Foto: Ole Eikeland

Nettavisen har også snakket med en av meglerne som hjalp Cappelen.

- Det var ikke snakk om altfor mye penger, i underkant av en million kroner, sa megleren.

Salg av luksusbiler

- Han sa han hadde tjent pengene sine fra salg av luksusbiler importert fra Tyskland, noe han også dokumenterte. Jeg åpnet så en konto for ham, fortsatte den sveitsiske megleren.

Megleren avsluttet forholdet til Cappelen etter kort tid da han fikk tips om at pengene fra Cappelen muligens ikke stammet fra helt lovlig virksomhet.

Les også: - Jensens kontakt hvitvasket narkopenger i Sveits

Sofa i gangen til Gjermund Cappelens kontor på Fornebu. Foto: Foto: Ole Eikeland

Cappelen skal alltid ha hatt mye penger mellom hendene. Han begrunnet det med at han trengte mye kontanter i sin virksomhet med import av luksusbiler.

Luksus

Men noen av pengene forsvant også til et voldsomt luksusforbruk. Hjemmet til Cappelen flommet over av Ipader, mobiltelefoner og merkevarer fra de dyreste butikkene i byen, ifølge kilder Nettavisen NA24 har snakket med.

Sønnen til Cappelen er også arrestert i narkosaken. Han skulle sitte igjen med 100.000 kroner for å frakte flere millioner kroner til Amsterdam. I en periode var han uten bopel, og tilbrakte da mye tid i kontorlokalene til faren. Det er hans klær som er på bildene under.

Sønnens klær. Foto: Foto: Ole Eikeland

FLERE BILDER FRA KONTORFELLESSKAPET:

Foto: Foto: Ole Eikeland

Foto: Foto: Ole Eikeland

Foto: Foto: Ole Eikeland


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.