Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Hestehandel med E-sigaretter skal redde Høie-pakka

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen og helseminister Bent Høie (H) har tro på at de nye pakkene for røyk og snus vil hindre at flere unge begynner med tobakk.
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen og helseminister Bent Høie (H) har tro på at de nye pakkene for røyk og snus vil hindre at flere unge begynner med tobakk. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det er imidlertid tomme løfter. E-sigaretter vil uansett bli innført i 2016 som følge av at EU-direktiv.

Det var ramaskrik i Frps stortingsgruppe da helseminister Bent Høie i forrige uke presenterte forslaget sitt om Høie-pakka.

Les også: Slik blir din neste røykpakke

Flere av Frps stortingsrepresentanter var lite fornøyd med forslaget, noe de ga klart uttrykk for overfor helseministeren.

- Det var høy temperatur. Forslaget til Bent Høie strider imot alt det Frp står for, sier en godt plassert kilde til Nettavisen.

Høie hadde imidlertid gjort hjemmeleksen sin før møtet og dro frem sitt trumfkort, E-sigaretten.

- For å få roet ned stemningen litt, så sa Høie at han ville jobbe for å få legalisert E-sigaretter i Norge. Det hjalp litt, sier kilden videre.

E-sigaretter som inneholder nikotin er idag ulovlig å selge i Norge, men for de fleste lovlig å bruke.

LES MER HER: Er det lov å kjøpe e-sigaretter i Norge?

Frps program
Grunnen til at Frp reagerer er at Høie-pakka strider imot Frps program.

På Fremskrittspartiets program på side 20 står det blant annet:

«Vi vil likevel motsette oss byråkratiske tiltak som tar sikte på å hindre at voksne mennesker kan nyte lovlige produkter. FrP mener det må være lov å markedsføre alle produkter som lovlig kan omsettes i Norge.»

Blant annet reagerer lederen for Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu), Atle Simonsen, kraftig på Høie-pakka.

- Regjeringen driver heksejakt på røykerne. Dette hadde vi forventet av Jonas Gahr Støre, hvis han fortsatt var helseminister, sier Simonsen.

Nettavisen mener:Gi meg en pakke med «Røyking dreper», takk!

Avslørte pakken
Nettavisen kunne mandag morgen avsløre den planlagte Høie-pakka.

De norske røyk- og snuspakkene skal ha en gusten mørk grønnfarge. Røykpakkene skal ha advarsel i form av tekst og bilde, mens snusen skal ha advarsel kun i tekstform. Alle snusboksene skal ha lik form, hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Fakta: E-sigaretter

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Elektronisk sigarett, også kalt e-sigarett, e-røyk og annet, er et batteridrevet, elektrisk apparat som brukes til å etterlikne følelsen av tobakksrøyking.
  • Den gir normalt fra seg nikotin, men ikke de kreftfremkallende tjærestoffene som oppstår ved forbrenning av tobakk.
  • E-sigaretten produserer en damp som kan inhaleres. Dampen ser ut som, føles som, og kan smake som tobakksrøyk, og har et valgfritt nikotininnhold.

    Kilde: Wikipedia

- Vi har funnet frem til den fargen som har minst appell og som ikke gir en god følelse i forhold til produktet som er inne i pakningen. Det er en ærlig farge, sa helseminister Bent Høie til Nettavisen.

Han forteller at advarsel-bildene uansett ville blitt innført i Norge som en del av EØS-avtalen.

LES HER: Slik blir din neste røykpakke

Kan uansett bli lovlig
Den samme EØS-avtalen gjør imidlertid at E-sigaretter vil bli lovlige i Norge uansett i 2016.

- Det er tomme løfter fra Høie. E-sigaretter vil uansett bli innført i Norge i 2016, så der slapp han billig unna, sier en kilde til Nettavisen.

Onsdag skal Frps stortingsgruppe stemme over det nye forslaget. Da spørs det om E-sigarett-utspillet hjelper Høie-pakka.

Kan bli legemiddel
Men i følge Bent Høies rådgiver, Fredrik Wang Gierløff, er det ikke så enkelt.

- Det er ingen automatikk i at e-sigaretter blir tillatt som følge av direktivet. EU-direktivet åpner for at e-sigaretter kan bli lovlig i Norge, men landene står selv fritt til å avgjøre hvordan dette løses, sier Gierløff i en e-post til Nettavisen.

- Det nye tobakksdirektivet fra EU regulerer e-sigaretter for første gang. Landene står fritt til å velge om e-sigaretter skal følge direktivets krav eller reguleres som legemidler. Det finnes også en unntaksbestemmelse som kan hjemle forbud mot e-sigaretter på visse vilkår. Det er altså tre alternative reguleringsmåter etter direktivet, sier han viderer i e-posten.

Direktivets krav innebærer blant annet en maksimumsgrense for nikotininnhold, størrelse på engangsampuller og meldingssystem for nye produkter, samt krav om og overvåkning av produktsikkerhet.

Ingen hestehandel
Gierløff avviser at det er snakk om en hestehandel med Frp, og sier det ikke er uvanlig å diskutere politiske prosesser.

- Det er ikke uvanlig at våre politikere gis informasjon om bakgrunn og begrunnelse for regjeringens politikk, sier han, og understreker at det ikke er noen sammenheng mellom den så kalte Høie-pakka og endring av regelverket for e-sigaretter.

- Regjeringen har sagt at vi vurderer å endre regelverket for e-sigaretter, og har tidligere bedt om utredning av kunnskapsstatus på området og alt grunnlagsmateriale her er enda ikke ferdigstilt, sier han, og legger til:

- Forslaget om reklamefrie pakker skal sendes på høring, men regelverket for e-sigaretter skal vurderes. Virkemidlene på tobakksområdet må sees i sammenheng, men dette er separate saker som også angår forskjellige mål og grupper.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!